Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

3. Borstreconstructie met eigen lichaamsvet

Een borstreconstructie met eigen lichaamsvet. Het kan nu ook in het Martini Ziekenhuis.

06-12-2023

Je borst laten reconstrueren na borstkanker. Niet met behulp van een prothese maar met eigen lichaamsvet. Lipofilling, wordt deze techniek genoemd. En het kan nu ook in het noorden van Nederland. Het Martini Ziekenhuis is sinds september gestart met deze nieuwe en innovatieve maar bewezen veilige behandeling. Lipofilling is een goede optie voor vrouwen die de voorkeur geven aan een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel.

Sinds jaar en dag is de meest toegepaste techniek bij een borstreconstructie na borstkanker, het gebruik van prothesen. Een andere optie is de DIEP-flapmethode waarbij vetweefsel van de buik wordt gebruikt om de borst te reconstrueren. Een meer complexe ingreep met langere opnameduur. Lipofilling is een meer recente techniek. Bij lipofilling worden vetcellen van een andere plek van je lichaam gebruikt om in het borstgebied voor vulling te zorgen. De vetcellen worden uit de buik, heupen of benen gehaald. Vervolgens wordt het vet bewerkt en ingebracht bij de borst. De vetcellen groeien daar vast en maken na verloop van tijd onderdeel uit van het weefsel.

“Wat we nu doen is iets heel anders”
De techniek op zichzelf is niet nieuw, benadrukt Mahyar Foumani, een van de twee plastisch chirurgen van het Martini Ziekenhuis die de operatie uitvoert. Het werd al gedaan om deukjes op te vullen na een borstamputatie. “Maar wat we nu doen is wel iets heel anders. Bij het opvullen van de deuken ging het over 50 cc vet en nu tot wel 300 cc per keer”, zegt Foumani. “Het betekent dat we zelfs tot cup D kunnen reconstrueren.”

Voor veel vrouwen geschikt
De lipofillingtechniek is voor veel vrouwen geschikt. De techniek spreekt met name vrouwen aan die een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel verkiezen boven een reconstructie met een prothese. Ook bij slanke vrouwen is er over het algemeen genoeg vetweefsel waar gebruik van kan worden gemaakt.

Samen in gesprek
Als een vrouw een borstreconstructie wenst, gaat zij samen met een plastisch chirurg van het Martini Ziekenhuis in gesprek over welke vorm van borstreconstructie het meest geschikt is. Foumani: “In het Martini Ziekenhuis zijn we altijd op zoek naar nieuwe behandelingen voor onze patiënten. Lipofilling is daar een mooi voorbeeld van. Na een vaak intensief behandeltraject vanwege borstkanker, is het fijn dat we vrouwen meerdere mogelijkheden kunnen bieden als het gaat om borstreconstructie. Zo kunnen we de vrouw zoveel mogelijk keuzevrijheid geven.”

Drie tot vier operaties
Bij de lipofillingtechniek zijn er drie tot vier niet hele ingrijpende operaties nodig van circa een uur. Voor en na de operaties dient de vrouw een aantal dagen een soort zuignap te dragen. Die wordt op de borst geplaatst om de huid licht op te rekken en de overleving van getransplanteerde vetcellen te stimuleren.

Vergoed door de zorgverzekering
Het Martini Ziekenhuis past de lipofillingtechniek alleen toe bij een borstreconstructie na borstkanker (niet voor cosmetische doeleinden). De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering.

Informatieavond over borstreconstructie
Vrouwen die borstkanker hebben gehad en geïnteresseerd zijn in een borstreconstructie met behulp van eigen lichaamsvet, kunnen hun huisarts vragen naar een verwijzing. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden voor de informatiebijeenkomst over borstreconstructies in het Martini Ziekenhuis op 12 december aanstaande. Een plastisch chirurg vertelt over de verschillende mogelijkheden voor borstreconstructie en patiënten vertellen hun ervaringsverhaal. Aanmelden kan via borstreconstructieavond@mzh.nl.