Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Onze kwaliteit
  3. Algemene kwaliteitscijfers

Algemene kwaliteitscijfers

In de Nederlandse ziekenhuizen kunt u vertrouwen op goede zorg. Toch is de kwaliteit van deze zorg niet in elk ziekenhuis precies hetzelfde. Als patiënt wilt u kunnen kiezen voor de allerbeste zorg bij uw klachten. Om u hierbij te helpen, zijn wij open over onze resultaten. Zo kunt u bijvoorbeeld ziekenhuizen onderling vergelijken. Of snel zien hoe het Martini Ziekenhuis het doet, vergeleken bij het landelijk gemiddelde. 

Ziekenhuischeck.nl 

Er zijn online steeds meer vergelijkingssites voor de zorg beschikbaar. Niet alle cijfers geven een reëel beeld van de zorgkwaliteit. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ontwikkelde de zeer betrouwbare website ziekenhuischeck.nl. Hier zijn de kwaliteitscijfers van alle ziekenhuizen te vinden. Deze cijfers moeten ziekenhuizen voor de wet bijhouden en worden ieder jaar geüpdatet. Zo kunt u op ieder moment de ziekenhuizen onderling vergelijken in bijvoorbeeld behandelingen of specialismen.

Rapportcijfer tevreden patiënten

Het algemene rapportcijfer toont de tevredenheid van onze patiënten. Het Martini Ziekenhuis kreeg in 2022 een rapportcijfer van 8,5. Ook op Zorgkaart Nederland kunt u beoordelingen van patiënten teruglezen.

Logo Zorgkaart Nederland

Aantal bezoeken en opnames

Het aantal patiënten dat een eerste keer naar de polikliniek komt of wordt opgenomen geeft aan hoe groot ons ziekenhuis is. Hoe meer patiënten er komen, hoe meer ervaring een team krijgt.

  • Aantal dagbehandelingen: 23.882 per jaar
  • Aantal eerste polikliniekbezoeken: 133.636 per jaar
  • Aantal opnames: 23.876 per jaar

Ook het aantal keer dat een patiënt opnieuw moet worden opgenomen (verwacht of onverwacht) wordt geteld. Dit heet heropname. In Nederland is het gemiddelde percentage 8,5%. Het Martini Ziekenhuis scoort hier beter, met een percentage van slechts 7,8%. Er worden dus minder patiënten opnieuw opgenomen dan normaal verwacht wordt.

Pijnscore

Goede nazorg na een operatie of behandeling is belangrijk. Als u pijn heeft, herstelt u langzamer. In Nederland wordt dan ook bijgehouden hoe vaak bij patiënten wordt gecheckt hoeveel pijn ze hebben. Het landelijk gemiddelde ligt op 87,7% waarbij dit elke dag gebeurt. In het Martini Ziekenhuis scoren we hierboven. Bij ons wordt bij 90,3% van de patiënten dagelijks de pijn gecontroleerd. Als het nodig is passen we de pijnstilling hier direct op aan. 

Lage sterftecijfers

Het Martini Ziekenhuis heeft een opvallend laag sterftecijfer. Vanaf 2003 horen wij in Nederland bij de 3 ziekenhuizen die hierin de beste resultaten hebben. En die op dit punt patiënten dus het meest vertrouwen geven. De cijfers zijn berekend volgens de Hospital Standardized Mortality Rate (HSMR) waarmee alle ziekenhuizen worden vergeleken. De HSMR geeft aan of in een ziekenhuis meer of minder patiënten overlijden dan gemiddeld verwacht wordt. Daarbij wordt altijd rekening gehouden met het type patiënten of de ziekten die worden behandeld. Het landelijk gemiddelde staat altijd op 100. Het Martini Ziekenhuis scoort een HSMR van 86 over 2022. De cijfers van 2022 geven het meest actuele beeld van de ziekenhuissterfte. De HSMR van de Nederlandse ziekenhuizen varieert in 2022 van 67 tot 120. Dit betekent dat de HSMR van het Martini Ziekenhuis voor 2022 statistisch significant lager is dan het landelijk gemiddelde. Als Santeon ziekenhuis vergelijken wij onze cijfers ook met die van de andere 6 Santeon ziekenhuizen. Zo kunnen we samen kijken waar we nog van elkaar kunnen leren.

Meer over sterftecijfers leest u in het uitgebreide HSMR-rapport.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.