Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Darmkanker

Darmkanker

Als u hoort dat u darmkanker heeft, komt er veel op u af. Darmkanker komt vaak voor en kunnen we gelukkig steeds beter behandelen. Samen met u kijken we welke behandeling het beste bij u past. Bij ons expertiseteam bent u dan ook in de juiste handen.

Darmkankerzorg in het Martini Ziekenhuis

Het expertiseteam Darmkanker onderzoekt en behandelt de meeste darmkankerpatiënten van Noord-Nederland. We behandelen dikke darmkanker en endeldarmkanker met de nieuwste technieken, zoals robotchirurgie. Tijdens het hele zorgtraject krijgt u een vast contactpersoon, een verpleegkundig casemanager. Door het zorgpad is alle zorg zo goed mogelijk op elkaar afgestemd en heeft u duidelijkheid over wat u kunt verwachten. Dat is wel zo prettig voor u.

Praktische informatie Voor u

Maag-, Darm-, Leverziekten (polikliniek)
Op werkdagen open van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5940
E-mail: Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.6

Contact met uw casemanager (zorgpad)

Bel ons op: (050) 5246224
Op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Alle poliklinieken en afdelingen

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

U heeft symptomen die op darmkanker kunnen wijzen. In het Martini Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat u tijdens de onderzoeken en behandelingen niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Of hoeft te wachten. De afspraken zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Ook hebben de verschillende specialisten onderling veel contact en heeft u één vast aanspreekpunt, de verpleegkundig casemanager. Samen heet dit het Zorgpad darmkanker. 

Meer informatie over 'Darmkanker (zorgpad)'

U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hierbij is wat bloed in uw ontlasting gevonden. Het kan gaan om darmkanker, maar ook om een poliep. Daarom is extra onderzoek nodig in een screeningscentrum, zoals Martini Ziekenhuis. U heeft hiervoor een uitnodiging gekregen van het RIVM.

Meer informatie over 'Bevolkingsonderzoek darmkanker'

Een coloscopie is een inwendig onderzoek waarbij de gehele dikke darm (colon) door het inbrengen van een soepele en bestuurbare slang (coloscoop) wordt geïnspecteerd. In deze scoop zit een videocamera en een lichtbron. Hiermee kan de binnenkant van de dikke darm zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm.

Meer informatie over 'Coloscopie (inwendig onderzoek dikke darm)'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor chemotherapie en/of immunotherapie. Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdodende of celdelingremmende medicijnen: cytostatica. Door cytostatica kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. 

Meer informatie over 'Chemotherapie'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een behandeling van kanker met bestraling. Dit heet radiotherapie. Tijdens de behandeling wordt het kankerweefsel door de huid heen bestraald met röntgenstraling. Dit gebeurt heel precies. Zo wordt gezond weefsel zo weinig mogelijk beschadigd. Radiotherapie kan de tumor en/of uitzaaiingen kleiner maken of laten verdwijnen.

Meer informatie over 'Radiotherapie (bestraling)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Downloads en andere pagina's

Ervaringen van een patiënt

Paul De Puyt Ervaringsverhaal

‘Ik ben niet ziek, ik draag alleen een ziekte met me mee’

Paul
‘Je conditie is je belangrijkste wapen. Sleep jezelf naar buiten als je de kracht hebt, hoe moeilijk het ook is.’ Het woord is aan Paul (59), een bijzonder positief mens met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt. Sinds 2018 komt hij regelmatig in het Martini Ziekenhuis, nadat hij de diagnose darmkanker met uitzaaiingen naar de lever kreeg. ‘Het is zeker geen pretje om elke twee weken een chemokuur toegediend te krijgen, maar er werd goed meegedacht en er is zoveel soepelheid op de Oncologie afdeling, dat het bijna leuk is om erheen te gaan. Natuurlijk is het een wisselwerking,... Lees het hele verhaal
Dhr. Boersma

‘Ik zag af van de operatie en de arts steunde mij daarin.’

Gerrit Jannes Boersma
Begin 2019 nam Gerrit Jannes Boersma (76) deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De Hoogezander maakte zich geen enkele zorgen over de uitslag. ‘Ik voelde me prima, ik had nergens last van.’ Toch werd er wel degelijk bloed in Boersma’s ontlasting aangetroffen. Kort daarop meldde hij zich bij de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL) in het Martini Ziekenhuis. Lees het hele verhaal
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in de darmkankerzorg

Geavanceerde methode kan ingrijpende darmoperatie voorkomen

17-03-2021
Het Martini Ziekenhuis gebruikt de methode endoscopische Full Thickness Resection (eFTR) om darmtumoren tot twee centimeter groot te verwijderen. Daarmee blijft jaarlijks tot dertig patiënten met darmkanker een - ingrijpende - darmoperatie bespaard. eFTR is namelijk een soort kijkoperatie gecombineerd met het direct verwijderen van een poliep en een klein deel van de darmwand.
Bekijk alles

Open over kwaliteit

Inge Dik Anema

1 aanspreekpunt

Tijdens en na de behandeling kunt u altijd terecht bij een vast contactpersoon: de casemanager. Dat geeft rust. 

Vast contactpersoon, de casemanager

Nieuwste technieken

De nieuwste technieken bij darmkankeronderzoek en behandeling. Zoals heel nauwkeurig opereren met de...

Onderzoek en innovatie
Martini ziekenhuis gevel van buiten af

Expertise en kwaliteit

De allerbeste zorg bij darmkanker. Ons expertiseteam behandelt de meeste darmkankerpatiënten van...

Kwaliteitsinformatie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.