Delen via , of LinkedIn of Mail.

De rollen zijn nu omgedraaid

Zijn 87-jarige vader was gewend om letterlijk zijn eigen boontjes te doppen. Hij deed de was, haalde zelf boodschappen en bereidde elke dag een warme maaltijd. Bovendien was hij mantelzorger voor zijn hulpbehoevende echtgenote. In de zomer van 2017 ging het mis: na een val verloor hij veel bloed. Via de huisartsenpost belandde Rozendal op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het Martini Ziekenhuis.

Door het bloedverlies was de hoogbejaarde patiënt ook nog eens in shock geraakt. Om een goede diagnose te kunnen stellen, werd Rozendal uitgebreid onderzocht. 'Van een longfoto en scans tot een hartfilmpje,' somt zoon Durk op. 'Mijn vader is van top tot teen gecheckt.' Tijdens zijn verblijf op de SEH werd ook de geriater erbij geroepen. Deze specialist kijkt verder dan één aandoening, door die brede blik ontstaat een totaalplaatje.

Verward

De reeks onderzoeken bracht een vergrote lichaamsslagader (aorta) aan het licht. Daarnaast kampte Rozendal met ernstige verwardheid (delier). 'Hij had waanideeën, zijn dromen waren voor hem werkelijkheid,' schetst zoon Durk. De geriatrieverpleegkundigen bleven voortdurend met zijn vader in gesprek om hem op z'n gemak te stellen. Ook deden ze het bedhek omhoog om valpartijen te voorkomen. Durk Rozendal is goed te spreken over de zorg. 'De geriatrieverpleegkundigen waren altijd bereid om ons uitleg te geven en ons op alle manieren te helpen. Ook boden ze ons de mogelijkheid om op de kamer van mijn vader te overnachten, dat was super.'

Missie geslaagd

Na anderhalve week mocht Rozendal het Martini Ziekenhuis verlaten. 'Hij was geestelijk flink vooruitgegaan, dus die missie is geslaagd,' oordeelt Durk. Zijn vader werd overgeplaatst naar een revalidatiecentrum in Groningen om lichamelijk aan te sterken. 'In fysiek opzicht heeft hij veel ingeleverd, dus het herstel gaat veel tijd kosten,' voorspelt hij.

Gedurende de ziekenhuisopname en het revalidatietraject van vader Rozendal nam Durk zijn moeder in huis. 'Daar hoefde ik niet over na te denken,' klinkt het nuchter. 'Mijn ouders hebben altijd goed voor mij gezorgd, nu zijn die rollen omgedraaid. Voor mij is dat vanzelfsprekend.'