Het kan raar lopen…

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is Henk Huizenga (78). Henk loopt al zijn halve leven hard. Na een ingrijpende periode in zijn leven, hielp het hardlopen hem om helder na te denken en beter los te laten. Hij laat de stress letterlijk achter zich. Het ritme van zijn stappen brengt hem in balans. Niets houdt Henk tegen, longen als een paard. Tot vier jaar geleden. De dokter heeft slecht nieuws. Slokdarmkanker, kwaadaardig bovendien. Voor het eerst in jaren valt Henk stil. Letterlijk en figuurlijk.

‘Dit had ik niet zien aankomen, de boodschap sloeg in als een bom. Ik dacht dat ik het niet zou redden.’ Na verder onderzoek in het Martini Ziekenhuis is er toch ook goed nieuws. De kanker is niet uitgezaaid. Er is hoop. Wat volgt is een intensieve periode van chemotherapie en bestraling, gevolgd door een operatie. Henk praktiseert in deze periode wat gelatenheid is: hij geeft zich over aan de deskundigheid van de artsen die hem behandelen.

Herstellen en aansterken

Het proces van revalideren, herstellen en aansterken kost tijd. Drie maanden na de dag dat Henk stopte met lopen, dat zijn leven even stil viel, durft hij het weer aan. De hardloopschoenen worden uit de kast gehaald, hij komt voorzichtig weer in beweging. Kwetsbaar, maar vastbesloten. Zoeken naar een nieuwe balans. Henk hervindt zijn ritme, meters worden weer kilometers. Een marathon zit er niet meer in, maar wat geeft het? Hij loopt dus hij leeft!

Inmiddels is de kanker bestreden. Deze horde is genomen en Henk durft weer vooruit te kijken. ‘Dat ik er nog ben heb ik te danken aan het vakmanschap van artsen en verpleegkundigen. Wat mij zo getroffen heeft in het Martini Ziekenhuis, is de menselijke maat van de zorg. Dat persoonlijke gesprek met de chirurg die mij opereerde, de aandacht van de verpleegkundige. Houd dat vast.’ luidt zijn boodschap. Ondertussen telt Henk zijn zegeningen. ‘Drie jaar geleden dacht ik dat ik doodging, maar ik ben er nog’, klinkt het monter. ‘En ik geniet van elke dag.’

Overzicht van alle verhalen.