Met je kind in gesprek over corona

09-04-2020

Hoe ga je als ouder met je kind in gesprek over corona? En hoe leg je uit waarom kinderen niet op bezoek kunnen komen bij opa, oma, papa of mama? De pedagogen van het Martini Ziekenhuis helpen u hier graag bij. Pedagoog Jan-Kees Zuiker licht toe: ‘De belangrijkste tip die we kunnen geven is om kinderen eerst zelf te laten vertellen hoe ze tegen de situatie aankijken. Op deze manier sluit u aan bij de gedachtegang van uw kind en is het makkelijker om eventuele angst en vragen weg te nemen.’

‘Leg vooral ook uit waarom kinderen nu  niet op bezoek kunnen komen,’ vervolgt Jan-Kees. ‘Als ze begrijpen waarom de regels er zijn, is het ook gemakkelijker voor ze. Geef bijvoorbeeld aan dat bezoek niet kan om patiënten te beschermen. Of omdat bezoek zelf beschermd moeten worden.’ Als alternatief kunt u uw kind een mooie tekening laten maken of een videoboodschap laten inspreken.

Boeken en online middelen
Soms kan een boek of filmpje nog helpen als ondersteuning. Er is genoeg aanbod, zoals het prentenboek “Flip, grote vriend en Corona”. Ook de posts van filosoof Stine Jensen zijn erg leuk om te volgen en bieden u een mooi vertrekpunt om het gesprek aan te gaan met uw kind. En wist u dat de Nationale Wetenschapsagenda woensdag 15 april live vragen van kinderen over corona beantwoordt via Facebook? Tot slot is het boek “Saar en Siem” van de Sjinkie Foundation een aanrader, een fantasieverhaal dat kinderen ondersteunt wanneer een dierbare in het ziekenhuis belandt.

Onze pedagogen denken met u mee
Heeft u behoefte aan meer advies? De pedagogisch zorgverleners van het Martini Ziekenhuis denken graag met u mee. Ze zijn dagelijks van 7.30 tot 16.00 uur aanwezig en bereikbaar via het e-mailadres pedagogenmzh@mzh.nl.