Delen via , of LinkedIn of Mail.

Coronavirus: belangrijke informatie!

03-04-2020

Op deze pagina vindt u alle informatie over hoe het Martini Ziekenhuis omgaat met het coronavirus (COVID-19).  
We stellen alles in het werk om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen voor patiënten, bezoekers en onze medewerkers. Hartelijk dank voor uw begrip en medewerking. 

Algemene informatie

Patiënten met het coronavirus

Patiënten met het coronavirus of patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus en wachten op de testuitslag, mogen geen bezoek ontvangen. Voor deze patiënten faciliteren we online communicatiemiddelen.


Gebruik de hoofdingang

Sinds donderdag 19 maart kunnen patiënten en bezoekers alleen nog gebruik maken van de hoofdingang. Via de hoofdingang zijn de apotheek, zorghulpmiddelenwinkel Vegro en verloskundig centrum Vita bereikbaar. De Spoedeisende Hulp blijft vanzelfsprekend open.

Bloedprikken
Bloedprikken is alleen geopend voor patiënten van het Martini Ziekenhuis. Overige patiënten worden verzocht naar de prikposten buiten het ziekenhuis te gaan. Kijk voor de dichtstbijzijnde locatie op www.certe.nl. 


Bloedprikken

Bloedprikken is alleen geopend voor patiënten van het Martini Ziekenhuis. Overige patiënten worden verzocht naar de prikposten buiten het ziekenhuis te gaan. Kijk voor de dichtstbijzijnde locatie op www.certe.nl


Toegangscontrole

Vanwege het coronavirus is bij de hoofdingang en de Spoedeisende Hulp een toegangscontrole. Dit betekent dat we een paar vragen stellen voordat een patiënt of bezoeker naar binnen kan.

Neem in de video een kijkje in de screeningsunit bij de SEH. Een screeningsmedewerker vertelt stap voor stap wat het screenen inhoudt.

(De toegangscontrole bij de hoofdingang gaat op een andere manier.)


Alle taxi’s stoppen bij de hoofdingang

De ingang bij het dialysecentrum is gesloten. Taxi’s zetten patiënten af voor de deur van de hoofdingang. Chauffeurs mogen niet mee naar binnen lopen. In de hal van het ziekenhuis staan gastdames en gastheren klaar om bezoekers verder te begeleiden in het ziekenhuis.
Wanneer de taxi mensen komt halen, kan de taxi bellen met de receptie. Zij informeren de persoon in de hal dat de taxi er is. Waar nodig helpen we met de begeleiding naar buiten.


Parkeren op terrein tegenover hoofdingang

Patiënten en bezoekers kunnen parkeren op het parkeerterrein schuin tegenover de hoofdingang (naast Certe). De route wordt duidelijk aangegeven met borden. U kunt hier gratis parkeren en gebruik maken van pendelbussen en rolstoelen. De parkeergarage is dus niet meer beschikbaar voor patiënten en bezoekers.


Uitleghulp Steffie

Op de website corona.steffie.nl legt Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een makkelijke manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Uitleghulp Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.


Post en bloemen voor patiënten

Wilt u een patiënt graag een kaartje sturen? Dat kan nog steeds. Bloemen nemen we op dit moment helaas niet aan, om de bezorgstromen voor onze medewerkers zoveel mogelijk te beperken. 

Informatie voor patiënten

Afspraak bij een polikliniek in het Martini Ziekenhuis?

Patiënten die een afspraak op één van onze poliklinieken hebben, moeten bij voorkeur alleen komen. Gaat dat niet, dan maximaal met één naaste. Kom zonder kleine kinderen.

Ook voor de zorg zijn de maatregelen verlengd tot in ieder geval 28 april, wat betekent dat we nog steeds per poliafspraak bekijken wat we kunnen doen: 

- een telefonische afspraak;
- de afspraak verplaatsen naar een ander moment;
- de afspraak gaat door, maar we willen vooraf weten of de patiënt klachten heeft die bij corona kunnen passen.

Alle patiënten die de komende weken een afspraak hebben, worden gebeld.


We bellen patiënten die een afspraak hebben

We bellen alle patiënten die binnenkort een afspraak hebben. Let op: we bellen met een anoniem nummer. Neemt u niet op, dan spreken we een voicemail in.
We bellen eerst patienten die op hele korte termijn een afspraak hebben. Daarna bellen we patiënten die volgende week en de weken daarna een afspraak hebben. 

We hopen op uw begrip en medewerking.


Afspraak voor een operatie?

Vanwege het coronavirus kunnen niet alle geplande operaties door gaan. Het kan zijn dat opnameplanning u belt om een nieuwe afspraak te maken.
We bellen eerst patienten die op hele korte termijn geopereerd worden. Daarna bellen we patiënten die volgende week en de weken daarna een afspraak hebben. 
Wilt u zelf uw operatie liever uitstellen? Bel dan met onze opnameplanning.


Geen handen schudden

Om overdracht van het virus te voorkomen, geven onze zorgverleners tijdelijk geen hand aan patiënten en bezoekers. 
Daarnaast vragen we patiënten en bezoekers met nadruk om vaker hun handen te wassen, te hoesten in hun elleboog en papieren zakdoeken eenmalig te gebruiken en daarna weg te gooien. Handhygiëne is namelijk de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht te verminderen.


Patiëntenpas alleen laten zien, niet overhandigen

Laat de patiëntenpas alleen zien aan onze zorgverleners, overhandig de pas niet.


Evenementen en bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten met externe deelnemers of patiënten in het Martini Ziekenhuis tot 1 juni gaan niet door.


Informatie over verloskundige zorg

Alle zorgverleners van de Martini Geboorte Groep (Verloskundigenpraktijken Aine, Aveta, Fiere, la Vie, Ma Lune, Midden Groningen, Stroomdal en West, Verloskundig actief huisarts Trompert, Maatschap gynaecologen Martini Ziekenhuis, Kraamzorg Het Groene Kruis, Isis Kraamzorg en de Kraamvogel en Vita verloskundig echocentrum) hebben vanwege de corona pandemie nieuwe afspraken gemaakt over de verloskundige zorg. Omdat de situatie snel verandert, veranderen de adviezen ook snel. Kijk daarom voor de meest actuele informatie op: https://martinigeboortegroep.nl/corona-maatregelen.

Informatie voor bezoekers

Bezoek aan patiënten beperkt 

We willen er alles aan doen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit heeft gevolgen voor de bezoekregeling.

U mag niet op bezoek komen bij een patiënt als u:

- één van deze klachten heeft: koorts, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid
- van buiten Groningen, Drenthe of Friesland komt


Patiënten met het coronavirus

Patiënten met het coronavirus of patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus en wachten op de testuitslag, mogen geen bezoek ontvangen. Voor deze patiënten faciliteren we online communicatiemiddelen.


Kinderen

Kinderen (0 tot 18 jaar) mogen alleen bezoek krijgen van een ouder als deze geen klachten heeft en niet van buiten Groningen, Drenthe of Friesland komt.


Algemene regel

Elke opgenomen patiënt mag één bezoeker per dag ontvangen (geen kinderen van 0 tot 18 jaar).
Voor alle patiënten in de stervensfase is bezoek vanzelfsprekend mogelijk, in overleg met de verpleegkundige.


Verloskunde

Voor de afdeling Verloskunde (kraam en zwangeren) geldt:

- zwangere mag één bezoeker per dag ontvangen (partner telt als bezoeker)
- vrouwen die gaan bevallen mogen één persoon meenemen tijdens de bevalling
- moeder en baby mogen één bezoeker per dag ontvangen (partner telt als bezoeker)

Overzicht van de meest gestelde vragen & antwoorden 

Veel informatie over het coronavirus staat op de website van het RIVM. Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen over de situatie in het Martini Ziekenhuis:

 1. Hoe is het Martini Ziekenhuis voorbereid op de opvang van patiënten met het coronavirus (Covid-19)?
  Het Martini Ziekenhuis staat in direct contact met de ziekenhuizen in de regio, de GGD en het RIVM. In het ziekenhuis hebben we afspraken gemaakt over wat we doen als we een patiënt krijgen die (mogelijk) het coronavirus bij zich draagt. Deze afspraken zijn vastgelegd in protocollen. We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten in isolatiekamers.

 2. Wat als er een besmette patiënt in het Martini Ziekenhuis is?
  Als een patiënt het coronavirus heeft, dan nemen we deze patiënt direct op in een isolatiekamer. Dat betekent dat we de patiënt streng gescheiden houden van andere patiënten en bezoekers. Dit zorgt ervoor dat het virus zich niet verder kan verspreiden via onze medewerkers en via andere patiënten. In dit filmpje kun je zien welke voorbereidingen we nemen als we een besmette patiënt verzorgen.

 3. Welke maatregelen nemen medewerkers van het Martini Ziekenhuis?
  We houden ons aan richtlijnen voor werken, ziek melden en sociale omgang van het RIVM en de minister van Medische Zorg en Sport. 

 4. Welke patiënten worden getest op het coronavirus?
  We volgen hierin het beleid van het RIVM. 

 5. Mag ik eten of drinken in het Martini Restaurant, de Espressobar of de Food&Shop?
  Nee. Deze plekken zijn gesloten voor patiënten en bezoekers.

 6. Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?
  Hoest en nies in een papieren zakdoek of in uw ellenboog. Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi ze na gebruik direct weg. Was regelmatig met water en zeep uw handen, in ieder geval na het hoesten, niezen en/of neus snuiten. 7. Mag ik met een mondkapje op naar binnen?
  Nee, u mag niet met een (eigen) mondkapje op naar binnen. Alle bezoekers en patiënten worden bij de hoofdingang gescreend op klachten. Heeft u geen klachten? Dan is een mondkapje niet nodig. Bij klachten mag een bezoeker niet naar binnen, ook niet met een mondkapje. Patiënten met een afspraak én klachten geven wij verdere instructies.

 8. Ik ben zwanger en/of ik ga bijna bevallen. Wat moet ik weten?
  We zien dat een infectie met het coronavirus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

  Het is nog steeds mogelijk om poliklinisch te bevallen in het Martini Ziekenhuis. Hier hebben de Groningse ziekenhuizen samen met alle verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties uit de provincie Groningen afspraken over gemaakt. In dit nieuwsbericht lees je er meer over.

  Kijk voor alle actuele informatie over de corona maatregelen op de Martini Geboorte Groep.

 9. Ik ben vertegenwoordiger. Kan ik nog naar het ziekenhuis komen?
  Vertegenwoordigers van bedrijven of leveranciers mogen niet naar het Martini Ziekenhuis komen als dat niet strikt noodzakelijk is. Vertegenwoordigers komen meestal in verschillende ziekenhuizen en zijn daarom een extra risico voor verspreiding van het coronavirus.

Staat uw vraag er niet bij? Bel dan met ons algemene telefoonnummer (050) 524 5245. Om alle telefoontjes te beantwoorden, hebben we tijdelijk een extra callcenter ingericht.

 

Klik op bovenstaande afbeelding voor vergroting

Meer nieuws

Wij maken gebruik van cookies

Deze website van het Martini Ziekenhuis maakt gebruik van cookies. Wilt u meer weten over ons cookiebeleid, lees dan hier verder.