Desinfecteren met ultraviolet licht

20-04-2020

Met Uv-licht medische instrumenten en apparatuur desinfecteren: het kan sinds vorige week in het Brandwondencentrum. Het Martini Ziekenhuis heeft bewust voor deze plek gekozen omdat het Brandwondencentrum een afdeling is waar altijd kwetsbare patiënten liggen en het apparaat hier efficiënt kan worden ingezet. Verpleegkundige zorgcoördinator Freerk Vogel: ‘In feite kunnen we alles wat op een patiëntenkamer ligt en niet vloeibaar of van stof is hiermee desinfecteren. Dat betekent niet alleen dat het handmatige handelingen scheelt – en daarmee blootstelling aan etsende stoffen – maar ook tijd en middelen.’ Een duurzaam alternatief dus.

Zo worden telefoons en tablets in de box gedesinfecteerd, maar ook kabels, infuuspompen en stethoscopen. De metalen Uv-box ontdoet oppervlakten in 25 seconden van virale en bacteriële besmetting en doodt virussen. ‘De attributen in het apparaat mogen elkaar niet raken of overschaduwen, omdat het Uv-licht vanzelfsprekend overal moet kunnen komen,’ vult brandwondenverpleegkundige Angela Lutjeboer aan. Ook de werktelefoons van de medewerkers zelf worden in de box gedesinfecteerd. ‘Omdat er zeker zes telefoons in passen, scheelt dit echt tijd.’

Hoe werkt de technologie?
Ultraviolette straling bestaat uit elektromagnetische golven. Uv-licht kan doordringen tot de celkern van micro-organismen en ze hiermee uitschakelen. Omdat de technologie goed presteert op harde oppervlakten wordt het daarbij toegepast. Voor het Martini Ziekenhuis is de techniek niet nieuw. Zo wordt osmosewater (gedemineraliseerd water) voor onder meer luchtbehandeling en het maken van stoom voor sterilisatie op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) ook met behulp van Uv-licht gedesinfecteerd. De Uv-box is hierop een mooie aanvulling.