Verbetertraject heupartrose draagt bij aan ‘samen beslissen’

09-07-2018

De orthopeden van het Martini Ziekenhuis werkten de afgelopen tijd samen met hun collega’s in de zes andere Santeon ziekenhuizen aan verbeteringen in de zorg voor heupartrose. Zij deden dit aan de hand van de Value-Based Health Care (VBHC) verbetercyclus. De aanpak en de resultaten van de verbetercyclus voor de behandeling van heupartrose zijn gebundeld in een gezamenlijke publicatie. Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde opnameduur bij de Santeon ziekenhuizen met 17% teruggebracht, heeft 97% van de patiënten geen complicaties binnen 90 dagen na een primaire totale heupoperatie en zijn bij sommige Santeon ziekenhuizen bepaalde leefregels aangepast.

Samen met de patiënt het beste behandeltraject kiezen

‘Het verzamelen en analyseren van gegevens van alle Santeon-ziekenhuizen levert een grote bijdrage aan het verbeteren van de zorg’, vertelt Carina Gerritsma, orthopedisch chirurg in het Martini Ziekenhuis. ‘Iedere patiënt heeft andere verwachtingen van een kunstheup. Wil iemand weer lange bergwandelingen kunnen maken of is hij juist tevreden over het resultaat met wandelen achter een rollator zonder pijn? Door de gegevens te analyseren van een grote groep patiënten die een kunstheup hebben gekregen, zien we welke factoren bijdragen aan een goed resultaat. In de toekomst hopen we nog sneller het effect van een interventie, zoals het aanpassen van pijnmedicatie of leefregels, te kunnen zien. Op basis hiervan kan ik samen met de patiënt het behandeltraject uitkiezen met het beste resultaat.’

VBHC in Santeon verband

In 2016 zijn de Santeon ziekenhuizen gestart met het actief verbeteren van hun zorg rondom heupartrose door middel van Value-Based Health Care verbetercycli. Artsen, behandelteams én patiënten van de zeven ziekenhuizen werken hierbij open met elkaar samen om sneller en betere uitkomsten voor patiënten te realiseren. Aan de hand van verbetercycli vergelijken verbeterteams in de ziekenhuizen elk halfjaar de uitkomsten van behandelingen en de werkwijze van artsen. Ieder ziekenhuis haalt uit die gesprekken en data de verbeterpunten die ze in hun eigen ziekenhuis oppakken. Samen verbeteren de teams zo de zorg voor heupartrose en andere aandoeningen zoals borstkanker, prostaatkanker, reuma, geboortezorg, longkanker, nierfalen, darmkanker en CVA.