Delen via , of LinkedIn of Mail.

Smaakbeleving bij Oncologie

11-10-2018

Griesmeel voor wat meer structuur in de cake. Een perzik in plaats van toast onder de tonijnsalade, lekker zacht voor de kwetsbare mond van de patiënt. Een zuurtje met wat extra citroensap voor iemand die er van houdt. Hartig, zoet, warm, koud, het was er allemaal! Patiënten die een chemobehandeling of immunotherapie ondergingen bij de afdeling Oncologie zijn medio oktober getrakteerd op een heuse proeverij!


Een lang gekoesterde wens van de afdeling Oncologie gaat in vervulling. Ank de Haan en Martha Bruins (beide voedingsassistent bij Oncologie) mochten de prachtige hapjes uitserveren en bespreken.

Ank: 'Eiwitten zijn heel belangrijk voor onze patiënten en je wilt graag dat ze goed blijven eten. Doordat de smaak door de chemobehandeling sterk kan veranderen of wegvalt, hebben patiënten soms de neiging om juist minder te eten. We zijn blij dat we zoveel verschillende dingen konden aanbieden waaruit de patiënten konden kiezen. Alle patiënten kregen een formulier waarop ze hun oordeel over en suggesties gaven voor de hapjes die ze hebben geproefd. Met die suggesties kijken of we nog verbeteringen kunnen aanbrengen en maken we samen met de koks keuzes voor de gerechten waar de patiënten positief over waren en we mee verder willen.'

De culinaire hoogstandjes kwamen van de hand van teamleider en dieetkok Corry den Rooijen. Zij en haar collega unithoofd catering Ruud Hemsteede volgden speciaal voor dit initiatief de module Smaakbeleving aan de opleiding Gastro Engineering in Leuven (België). Gastrologie is de kennis van lekker, gezond en veilig eten. De koks lieten vandaag zien dat hun creatief handelen is versterkt door de wetenschappelijk onderbouwde inzichten en praktische toepassingsmogelijkheden die ze daar kregen. En ze hebben de smaak te pakken: Ze reizen binnenkort op eigen initiatief af naar Rome om zich een hele week verder te verdiepen in smaaksturing!

'In de toekomst willen we de individuele patiënt nog beter helpen bij het vaststellen van iemands reukvermogen en zijn eigen smaak.', zegt de bevlogen Ruud. 'En het leuke is dat we de recepten ook mee naar huis kunnen geven', vult Corry aan. 'We maken alleen gebruik van ingrediënten die je ook in de supermarkt kunt kopen. Dus de patiënt, partner of familie kan het thuis ook maken!'.

Vanaf november serveert de afdeling Oncologie de hapjes 'standaard'. Er is dan niet zo veel keus als vandaag en morgen, maar wel zo veel mogelijk voor-elk-wat-wils. Het team van koks hoopt de service langzaam te kunnen uitrollen naar andere afdelingen.

Mevrouw Boorsma noemt zichzelf een echte zoetekauw en kiest voor de cocos- én de wortelcake: 'Dit is echt zo belangrijk voor ons als patiënten. Je voelt je natuurlijk niet helemaal lekker als je hier bent. Hier word ik echt een beetje meer happy van!'

Meer nieuws