ļ»æ Martini Ziekenhuis maakt expertise over Prikkelbare Darmsyndroom voor iedereen toegankelijk

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Martini Ziekenhuis maakt expertise over Prikkelbare Darmsyndroom voor iedereen toegankelijk

14-05-2018

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Hun klachten variƫren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Jaarlijks komen daarvan ongeveer 1.000 patiƫnten met PDS op de polikliniek Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiƫnten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiƫnten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts. Hiervoor heeft het Martini Ziekenhuis samen met huisartsen, patiƫnten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld. Zo hoeven patiƫnten niet direct hun eigen risico aan te spreken en kunnen ze nu dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg.

Om patiƫnten en huisartsen te ondersteunen Ʃn de kwaliteit van zorg op het gebied van PDS te verbeteren, is in het Martini Ziekenhuis het Prikkelbare Darmcentrum in het leven geroepen. Het centrum introduceert een kennisbron die alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden, bundelt. Deze informatie is te vinden via www.mzh.nl/pds. Zo beschikken zowel patiƫnt als huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten. Ook stelt de site de patiƫnt in staat zijn klachten voor en na de behandeling te meten en hiermee inzicht te krijgen in het effect van de behandeling. Alle patiƫnten, huisartsen en ziekenhuizen in Nederland kunnen via de website gratis gebruik maken van de expertise van het Prikkelbare Darmcentrum. De huisarts in Noord-Nederland kan bij de behandeling een beroep doen op de kennis van een gespecialiseerde diƫtist, medisch psycholoog en binnenkort ook van een PDS-verpleegkundige van het Prikkelbare Darmcentrum.

Dichtbij als het kan
Laurens van der Waaij, MDL-arts in het Martini Ziekenhuis: ā€˜De meeste mensen met PDS zijn door deze nieuwe werkwijze al heel goed geholpen en hoeven helemaal niet bij mij of mijn collegaā€™s in het ziekenhuis onder behandeling te zijn. Ik denk dat met deze nieuwe werkwijze 30% van de huidige verwijzingen naar onze polikliniek vermijdbaar is. Zo houden we de zorg zo dichtbij en toegankelijk als het kan en creĆ«ren we ruimte in het ziekenhuis voor de patiĆ«nten met een complexe vorm van deze ziekte. Dit project is daarmee een mooi voorbeeld van substitutie van zorg.ā€™

Ontwikkeld samen met patiƫnten
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Zorgbelang Groningen zijn intensief betrokken bij deze nieuwe werkwijze en hebben onder andere meegedacht over de patiƫntinformatie op de website. Zorgbelang Groningen zal de ervaringen met de nieuwe werkwijze bij patiƫnten gaan evalueren.

Meer nieuws