Hoe online is het Martini Ziekenhuis

19-09-2018

Het patiëntenportaal van het Martini Ziekenhuis 'Mijn Martini' staat goed op de kaart op de website www.hoeonlineisjouwziekenhuis.nl. Op deze website kunnen patiënten zien of hun ziekenhuis een patiëntenportaal heeft en wat ze daarin kunnen zien en doen. Mijn Martini biedt 14 van de 25 door Nictiz onderzochte functionaliteiten. De informatie op deze website is deze week vernieuwd.

Uit het onderzoek van Nictiz blijkt dat 49 van de 77 ziekenhuizen (64%) nu een patiëntenportaal hebben, dat zijn er 21 meer dan augustus vorig jaar. Bij 33 portalen kunnen patiënten een afspraak maken, bij 29 portalen is e-consult mogelijk en 34 portalen bieden inzage in medicatieoverzicht. Vrijwel alle patiëntportalen bieden inzicht in onderzoeksresultaten. Patiënten kunnen bij 47 ziekenhuizen hun laboratoriumresultaten inzien. Bij 33 ziekenhuizen kunnen zij verslagen van beeldvormend onderzoek en radiologie inzien. Bij 4 ziekenhuizen zijn ook de beelden zoals röntgenfoto's en MRI-scans in te zien. Eenentwintig procent (10 van de 47 ziekenhuizen) stelt de laboratoriumuitslagen binnen een dag beschikbaar in het portaal (realtime). Bij 32 ziekenhuizen staan de resultaten binnen een week in het portaal. Bij de ziekenhuizen met realtime inzage krijgen gebruikers vaak de waarschuwing dat de arts de laboratoriumresultaten nog niet heeft bekeken.

Mijn Martini volop in gebruik
Onlangs was ons eigen patiëntenportaal een jaar in gebruik. Inmiddels hebben patiënten al ruim 33.000 keer via de website op Mijn Martini ingelogd. In juni werd bijna 4.500 keer gebruik gemaakt van het digitale portaal en dat aantal stijgt nog elke maand. Patiënten kunnen er verschillende onderdelen van hun persoonlijk medisch dossier inzien. Denk aan de correspondentie tussen ziekenhuis en huisarts of het medicatieoverzicht na ontslag. Ook bevat Mijn Martini uitslagen van infectieonderzoek en labuitslagen van bloed- en urineonderzoek. Onlangs zijn de radiologieverslagen en pathologieverslagen toegevoegd. Verder kan iedere patiënt zijn verwijzingen, geplande en eerdere afspraken, opnames en operaties bekijken. Alles wat de patiënt in Mijn Martini kan zien, kan hij ook printen of opslaan.

Pilots
Op de afdeling Medische Psychologie loopt momenteel een pilot met eConsult. De polikliniek Anesthesiologie biedt een deel van de patiënten de mogelijkheid om de vragenlijst voor het preoperatief spreekuur via Mijn Martini in te vullen.

eHealth
Het Martini Ziekenhuis investeert in digitalisering en eHealth omdat het adagium 'Samen voor de beste zorg' vraagt om het efficiënt en effectief delen van informatie tussen alle partijen die bij deze zorg betrokken zijn. Zo beschikken de zorgprofessionals, samenwerkingspartners en patiënten over de informatie die zij nodig hebben om als partner een bijdrage te leveren aan het zorgproces.

Bekijk hier alle mogelijkheden van Mijn Martini.

Overzicht functionaliteit patiëntenportaal Mijn Martini in onderzoek van Nictiz

Hoe online is het Martini?

Mijn Martini volop in gebruik

Pilots
Op de afdeling Medische Psychologie loopt momenteel een pilot met eConsult. De polikliniek Anesthesiologie biedt patiënten binnenkort de mogelijkheid om de vragenlijst voor het preoperatief spreekuur via Mijn Martini in te vullen.

eHealth

Lees meer over de resultaten van het onderzoek van Nictiz op https://www.nictiz.nl/nieuws/spectaculaire-stijging-in-het-aantal-patientportalen/.
Meer informatie over Mijn Martini vind je op de themapagina Patiëntenportaal of de website.