Delen via , of LinkedIn of Mail.

Brandwondencentrum Martini Ziekenhuis neemt deel aan grootschalige oefening

14-09-2012

Elf jaar geleden schokte de Volendamramp ons land. Al die jonge brandwondenslachtoffers; we willen er niet aan denken dat het nóg eens gebeurt. Gelukkig denken professionals er wel aan. Op vrijdag 14 september wordt daarom in Leiden een grootschalige brandwondenramp geoefend. Onder de noemer “van Hot naar Her” slaan de drie Nederlandse Brandwondencentra, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Landelijke Meldkamer, het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en de Nederlandse Brandwonden Stichting de handen ineen om te testen of we klaar zijn voor een grote ramp met veel brandwondenslachtoffers.

Zijn we goed voorbereid als er vandaag een grote brand is waarbij veel brandwondenslachtoffers vallen? Prof. dr. Roelf Breederveld, traumachirurg in het Beverwijkse brandwondencentrum, gaat er de komende vijf jaar alles aan doen om die vraag volmondig met ‘JA’ te beantwoorden. Want vrijdag 14 september houdt Breederveld zijn inaugurele rede als bijzonder Hoogleraar Acute Brandwondengeneeskunde.

Prof regelt ramp
‘Anders gezegd,’ legt Breederveld uit, ‘ga ik mij in opdracht van de Brandwonden Stichting één dag per week in het LUMC bezighouden met onderwijs en onderzoek op het gebied van acute opvang van brandwondenslachtoffers. Deze oefening valt tegelijk met de start van mijn benoeming tot professor. En dat is uiteraard geen toeval. Met de brandwondenoefening bekijken we of we in Nederland goed zijn voorbereid wanneer er een grote ramp met brandwondenslachtoffers plaatsvindt. En de resultaten van die dag vormen het vertrekpunt voor de invulling van mijn hoogleraarschap.’

Brand in studentenhuis
De brandwondenoefening “van Hot naar Her” start met een grote brand in een studentenhuis in de omgeving van Leiden. De vele brandwondenslachtoffers worden eerst overgebracht naar de spoedeisende hulp van het LUMC. Vlak na de melding bij de Landelijke Meldkamer, spoedt het Brandwonden Triage Team (een team van gespecialiseerde medici uit de drie Nederlandse Brandwondencentra) zich naar Leiden om de organisatie rond de ramp in goede banen te leiden. Tegelijkertijd bekijken professionals uit de brandwondencentra de brandwondenslachtoffers via “Teleburns”, een speciaal ontwikkelende app die fungeert als beeldtelefoon. Beoordeeld wordt, welke slachtoffers de specialistische zorg van de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam nodig hebben en welke in het LUMC kunnen blijven.

Meer nieuws