Informatieavond Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

De PDS Belangenvereniging organiseert op donderdag 24 januari 2019 een informatieavond over het Prikkelbare Darm Syndroom in het Martini Ziekenhuis.

Patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel ‘spastische darm’ genoemd, hebben gevoelige darmen. PDS is een vervelende klacht. De maag- en/of darmklachten kunnen het moeilijk maken om lekker te eten, te sporten, te reizen of sociale contacten te onderhouden. Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt al snel lacherig gedaan. De behandeling van PDS is niet eenvoudig, want de oorzaken zijn niet volledig bekend. Bovendien kan alles er bij inwendig onderzoek goed uitzien, terwijl de darmen toch niet goed werken. Bij de behandeling kunnen medicijnen ingezet worden en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd. Daarom zijn artsen steeds op zoek naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals het FODMAP beperkte dieet, verminderen van stress of hypnotherapie.

PDS-patiënten, naasten en andere geïnteresseerden

Programma

De informatieavond begint om 19.30 uur en vindt plaats in het Martini Vergadercentrum, zaal Paars/Geel (route 0.7) in het Martini Ziekenhuis (Van Swietenplein 1). De informatiemarkt vindt plaats in zaal Blauw. Vanaf 18.45 uur is er inloop met koffie en thee.

Het eerste deel van de avond bestaat uit een reeks presentaties van verschillende deskundigen:

• Coördinatoren  van de PDS Belangenvereniging Ron Hersbach en José Hekker vertellen over de activiteiten van de vereniging
  • MDL-arts Laurens van der Waaij over de verschillende behandelmogelijkheden bij PDS
  • PDS-verpleegkundige Sigrid Brouwer vertelt over haar rol in het PDS-behandelteam.
  • Diëtisten Marjolijn Lantman en Esther Bleker vertellen over de behandeling van PDS met het FODMAP beperkte dieet

Na de presentaties en een korte pauze is er ruim de gelegenheid om uw vragen te stellen aan de sprekers. De informatieavond duurt tot 21.30 uur.

Het is noodzakelijk om u vooraf aan te melden. Dit kan via onderstaande knop.

Er zijn geen kosten verbonden aan de informatieavond.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website van de PDS Belangenvereniging: www.pdsb.nl

Wegens grote belangstelling is de themabijeenkomst vol.
Aanmelden voor deze avond is niet meer mogelijk.

In agenda plaatsen