Voorbereiding op dagopname of meerdaagse opname

U wordt binnenkort opgenomen in het Martini Ziekenhuis. Kunt u om een dringende reden niet komen op de datum van de geplande opname of is uw adres of telefoonnummer gewijzigd? Neem dan contact op met de Opnameplanning.

Als u op de afdeling Dagbehandeling wordt opgenomen, kunt u dezelfde dag weer naar huis. Anders verblijft u meestal meerdere dagen in het ziekenhuis.

Thuis voorbereiden

U kunt zich thuis voorbereiden om uw opname zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit zijn belangrijke aandachtspunten:

• Bent u vóór de ziekenhuisopname bij het Preoperatief Spreekuur geweest, dan is uw medicatie al vastgelegd in uw medisch dossier. Als uw medicijngebruik wijzigt nádat u bij het Preoperatief Spreekuur bent geweest, neem dan altijd contact op met de ziekenhuisapotheek via tel. (050) 524 6929 om dit door te geven.
  • Op het Preoperatief Spreekuur is met u besproken of u nuchter moet zijn op de dag van opname. De brief met de opnamedatum geeft informatie over wat dit voor u betekent.
  • We verzoeken u het roken te stoppen voor de operatie, zeker op de dag van de operatie zelf (als u rookt, geneest de operatiewond minder goed waardoor de kans op wondinfecties groter is; bovendien hebben rokers na de narcose meer kans op longproblemen).Voor eventuele begeleiding kunt u terecht bij onze Rookstoppoli.
  • Draagt u kunstnagels, verwijder dan vooraf de kunstnagel van één wijsvinger of middelvinger zodat wij tijdens de operatie via deze vinger een meting kunnen doen.
  • De patiëntveiligheidskaart geeft informatie over wat u zelf kunt doen om uw opname in het ziekenhuis veilig te laten verlopen. Neem vooraf deze praktische tips nog eens door.

Verder is het belangrijk dat u eventuele zorg na de ziekenhuisopname vooraf regelt. Het Transferpunt voor Nazorg is er voor informatie en bemiddeling.

Belangrijk om mee te nemen

Dit zijn de dingen die u in ieder geval nodig heeft in het ziekenhuis:

• Ziekenhuispas met daarop uw foto (wilt u geen foto op uw ziekenhuispas, neem dan altijd een identiteitsbewijs mee)
  • Zorgverzekeringspas
  • Toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, shampoo, zeep)
  • Nachtkleding, ondergoed, ochtendjas, pantoffels en/of badslippers
  • Schoenen met goede grip als u slecht ter been bent
  • Makkelijk zittende kleding (bijvoorbeeld een joggingbroek)
  • Medicijnen die u thuis gebruikt
  • (Lees)bril en/of gehoorapparaat als u deze draagt
  • Koptelefoon voor het multimediascherm boven uw bed (op de afdeling ook verkrijgbaar)
  • Uw eigen mobiele telefoon of tablet als u daarvan gebruik maakt
  • Eigen stomamateriaal als u dat gebruikt
  • Eigen neusmasker als u dat gebruikt (voor slaapapneu)
  • Eventuele dieetlijst en/of allergielijst
  • Eventuele wilsverklaring (bijvoorbeeld een niet-reanimeren-verklaring, behandelverbod of euthanasieverklaring)

Neem geen grote geldbedragen, sieraden of waardevolle spullen mee. Het Martini Ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal.

Preoperatief ontharen

Het was gebruikelijk voor een operatie het operatiegebied te scheren. Uit onderzoek is echter gebleken dat door het ontharen van het operatiegebied een infectierisico ontstaat. Scheren van het operatiegebied wordt in het Martini Ziekenhuis dus niet meer standaard preoperatief gedaan. Om het infectierisico te beperken, vragen wij u het operatiegebied minimaal één week voor de operatie niet meer te scheren/ontharen. Soms bepaalt de chirurg om operatietechnische redenen dat u wél moet worden onthaard in het operatiegebied. Dit doet de verpleegkundige op de afdeling dan zo kort mogelijk voor de operatie.

Melden in centrale hal

Als u naar het ziekenhuis komt voor een opname, meldt u zich bij de receptie in de centrale hal. Belangrijk is dat u uw ziekenhuispas met daarop uw foto meeneemt (bij een ziekenhuispas zonder foto vragen wij om een identiteitsbewijs). De medewerker van de receptie verwijst u naar de afdeling waar u wordt verwacht. Op de afdeling heeft u eerst een kort gesprek met een verpleegkundige die u informeert over de gang van zaken.

Weer naar huis

Op het Preoperatief Spreekuur is met u besproken welk vervoer naar huis nodig en mogelijk is. Als u gebruik moet maken van de taxi of ambulance, informeer dan vooraf bij uw zorgverzekeraar naar de vergoeding. Als u een operatie heeft ondergaan, mag u de eerste 24 uur na de ingreep niet alleen thuis zijn. Het is daarom nodig om vooraf ondersteuning van iemand in uw omgeving te vragen.