Delen via , of Mail.

Voorbereiding op dagopname of meerdaagse opname

Bij het plannen van de datum voor uw opname in het ziekenhuis houden we zoveel mogelijk rekening met uw agenda, bijvoorbeeld met uw vakantieplannen. Als u verhinderd of ziek bent, verzoeken wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de Opnameplanning, zodat een andere patiënt in uw plaats geholpen kan worden. Als u in dagbehandeling wordt opgenomen, kunt u dezelfde dag weer naar huis. Soms blijkt na de ingreep of het onderzoek dat u toch een nacht moet blijven. Bij grotere ingrepen verblijft u altijd meerdere dagen in het ziekenhuis.

Thuis voorbereiden

U kunt zich thuis voorbereiden om uw opname zo goed mogelijk te laten verlopen:

• Als u pijnstillers of medicijnen gebruikt (heeft), verzoeken wij u met uw huisarts te overleggen of het verstandig is om deze middelen te blijven gebruiken en/of op de dag van opname in te nemen.
  • Er is met u besproken of u nuchter moet zijn op de dag van opname.
  • In verband met uw herstel raden we u aan om twee weken voor de ingreep niet te roken.
  • We verzoeken u zich de avond of de ochtend vóór de ingreep te douchen.
  • Make-up, nagellak, kunstnagels, sieraden en piercings graag verwijderen en thuis laten.

Preoperatief ontharen

Het was gebruikelijk voor een operatie het operatiegebied te scheren. Uit onderzoek is echter gebleken dat door het ontharen van het operatiegebied een infectierisico ontstaat. Scheren van het operatiegebied wordt in ons ziekenhuis dus niet meer standaard preoperatief gedaan. Om het infectierisico te beperken, is ons verzoek aan u het operatiegebied minimaal één week voor de operatie niet meer te scheren of anders te ontharen. Soms bepaalt de chirurg om operatietechnische redenen dat u wél moet worden onthaard in het operatiegebied. Dit doet de verpleegkundige op de afdeling dan zo kort mogelijk voor de operatie.

Melden in centrale hal

Als u naar het ziekenhuis komt voor een onderzoek of ingreep meldt u zich bij de receptie in de centrale hal. Daar worden uw persoons- en verzekeringsgegevens gecontroleerd en wordt u naar uw afdeling gewezen. Voor een dagbehandeling is dat de afdeling Dagbehandeling 3H of het Endoscopiecentrum, bij een meerdaagse opname is dat afhankelijk van de ingreep. Op de afdeling heeft u eerst een kort gesprek met een verpleegkundige die u informeert over de gang van zaken. De ingreep of het onderzoek vindt meestal twee uur na aankomst in het ziekenhuis plaats.

Belangrijk om mee te nemen:

• uw zorgpas
  • uw ziekenhuispasje
  • een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort en/of identiteitsbewijs)
  • toiletartikelen
  • nachtkleding, ondergoed, pantoffels, badslippers en kamerjas
  • makkelijk zittende kleding
  • eventuele wilsverklaringen (bijvoorbeeld een niet-reanimerenverklaring, behandelverbod of euthanasieverklaring)
  • eventuele allergielijst
  • eventuele dieetlijst
  • kleingeld (grootgeld, sieraden en waardevolle papieren kunt u beter thuislaten)
  • medicijnen die u thuis gebruikt (in de originele verpakking). Zo kunnen wij precies zien welke geneesmiddelen u gebruikt. Dit geldt ook voor medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn (bijvoorbeeld bij de drogist).

Het meenemen van waardevolle zaken zoals laptops, IPads, mobiele telefoons, sieraden en dergelijke is op eigen risico.

Weer naar huis

Na een dagbehandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Vervoer per taxi wordt in sommige gevallen vergoed door de ziektekostenverzekering, die informatie kunt u opvragen bij uw verzekeringsmaatschappij. Zorgt u naast het vervoer naar huis ervoor dat u de eerste 24 uur na de ingreep/het onderzoek niet alleen thuis bent.