Delen via , of LinkedIn of Mail.

Snelle diagnostiek op Prostaatpoli

Op de Prostaatpoli worden mannen met plasklachten eenmalig door een uroloog onderzocht. U wordt naar dit spreekuur verwezen als de huisarts vermoedt dat vergroting van de prostaat de oorzaak is van de klachten. Doordat de huisarts het urineonderzoek en bloedonderzoek al in gang zet en u thuis al een scoreformulier invult, hebt u snel een diagnose over wat er aan de hand is. 

Op de prostaatpoli doen wij deze onderzoeken:

  • U plast in een speciale trechter (straalmeter), waarbij de kracht van de straal wordt gemeten. Dit onderzoek heet flowmetrie.
  • Vervolgens maakt de verpleegkundige een echografie van de blaas om te zien of uw blaas helemaal leeg is. Bij dit (uitwendige) onderzoek wordt de blaas zichtbaar met geluidsgolven. 
  • Hierna bezoekt u de uroloog. U vertelt hem over uw klachten, waarna de arts een inwendig onderzoek doet, waarbij hij via de anus met de vinger de prostaat kan voelen. Dit heet een rectaal toucher.
  • Daarna doet de uroloog een echografie van de prostaat. U ligt op een onderzoekstafel met ontbloot onderlichaam. Een staafvormige echosonde wordt met gelei glad gemaakt en enkele centimeters in de anus geschoven. Dit kan een wat drukkend gevoel geven. De prostaat wordt zo in beeld gebracht. De uroloog ziet eventuele onregelmatigheden en maakt een schatting van de grootte van de prostaat.

De uroloog noteert de uitslag op het scoreformulier en geeft het formulier aan u mee, met het verzoek dit formulier aan de huisarts te overhandigen. De huisarts overlegt vervolgens met u hoe uw plasklachten behandeld kunnen worden.

U kunt direct na de onderzoeken weer naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. Fietsen is niet verstandig.