Delen via , of LinkedIn of Mail.

Nuchter zijn

De anesthesioloog geeft tijdens het preoperatief spreekuur mondeling en schriftelijk informatie over wat u of uw kind wel of niet mag eten en drinken voor de operatie. Dit heeft te maken met de keuze voor algehele anesthesie of plaatselijke anesthesie. Nuchter zijn geldt voor alle vormen van anesthesie, behalve voor retrobulbaire anesthesie (verdoving voor operaties aan het oog). 

Voor het ‘nuchter zijn’ geldt het volgende schema, dat bekend staat als de 6-4-2-regel:

 • tot 6 uur voor het opnametijdstip: 
  Normaal vast en vloeibaar voedsel.
  Normaal drinken.
 • tot 4 uur voor het opnametijdstip:
  Geen vast voedsel. Wel heldere en niet heldere vloeistoffen in normale hoeveelheden.
  – Water
  – Koffie of thee (met melk en/of suiker)
  – Aanmaaklimonade
  – Appelsap
  – Sportdrank
  – Melk en karnemelk
  – Vruchtensappen (met vruchtvlees/pulp zoals sinaasappelsap, tweedrank).
  – Cola
 • tot 2 uur voor het opnametijdstip: 
  Alleen nog één glas of kopje heldere vloeistof zonder prik (250 ml), bijvoorbeeld water, thee of koffie (zonder melk, evt. met suiker),aanmaaklimonade, appelsap, sportdrank.

  GEEN: melkproducten, vruchtensappen met vruchtvlees, koolzuurhoudende dranken (o.a. cola).

Het is belangrijk dat u zich aan deze regels houdt om te voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in uw luchtpijp of longen terechtkomt. Bent u niet nuchter, dan kan de operatie niet doorgaan. Dit is vervelend voor u, voor de verpleegafdeling en de OK.

In de meeste gevallen komt u op de dag van de operatie nuchter naar het ziekenhuis. Soms overlegt de anesthesioloog met u dat u een dag eerder wordt opgenomen. Wordt u een dag voor de operatie opgenomen, dan krijgt u de informatie over nuchter zijn op de verpleegafdeling.