Noordelijk Centrum voor Interstitiële Longziekten

De afdeling Longziekten van het Martini Ziekenhuis fungeert als satelliet van het Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein voor het Noorden van Nederland. Door de samenwerking kunnen patiënten met zeldzame longziekten ook in het Noorden terecht.

De longartsen van beide locaties bespreken via videoconference de diagnose en behandeling van patiënten met zeldzame longaandoeningen, zoals sarcoïdose en longfibrose. Het centrum doet ook wetenschappelijk onderzoek en verzorgt opleidingen en onderwijs.

Zeldzame ziekten

De term ILD is een verzamelnaam voor aandoeningen die met het ‘interstitium’ te maken hebben, de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Niet alleen de de tussenruimte kan aangetast zijn; ook de longblaasjes, de bloedvaten, de luchtwegen en het longvlies kunnen betrokken zijn bij het ziekteproces. Deze aandoeningen, waaronder sarcoïdose en longfibrose, komen niet vaak voor. Zo krijgen ongeveer 2.000 mensen per jaar de diagnose sarcoïdose te horen en wordt bij 1.000 mensen per jaar longfibrose ontdekt.

De samenwerking tussen beide ziekenhuizen is een belangrijke stap op weg naar een landelijk ILD Netwerk, waarin zorg, opleiding en research voor deze zeldzame ziekten beter kan worden gecoördineerd.