Het maken van een röntgenfoto

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Bij dit onderzoek maken we een foto van een deel van het lichaam met behulp van röntgenstraling. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of een arm gebroken is of dat er een ontsteking in de longen zit.

Onze kwaliteit

  • Wij maken bijna 100.000 foto’s per jaar
  • Op maandag- en vrijdagavond tot 20.00 uur op afspraak geopend
  • Met verwijzing gelijk een afspraak maken
  • Bij eventuele verwijzing naar specialist gelijk op het juiste adres

Een röntgenfoto maken

Een röntgenfoto is een foto die gemaakt wordt met röntgenstraling, ook wel elektromagnetische straling genoemd. De straling gaat door het lichaam heen en wordt geabsorbeerd door de verschillende lichaamsweefsels. Deze lichaamsweefsels hebben verschillende dichtheden en krijgen dus elk een eigen grijswaarde op de röntgenfoto. Hierdoor kunnen we een foto maken van de verschillende structuren van uw lichaam. Bijvoorbeeld van uw botten, longen of hart.

De röntgenlaborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. De röntgenlaborant vraagt u om bepaalde kledingstukken uit te trekken en eventuele sieraden af te doen. Dit is nodig omdat de foto anders niet of minder goed te boordelen is. Vervolgens haalt de röntgenlaborant u op uit de kleedkamer en zorgt ervoor dat u de juiste positie voor de foto aanneemt. Daarna stelt de röntgenlaborant de röntgenapparatuur in. De laborant staat achter een scherm staan als de foto wordt gemaakt. Tijdens het maken van een foto is het belangrijk dat u uw lichaam stil houdt. U voelt niets van het maken van een röntgenfoto.

Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden. Voor de meeste onderzoeken worden twee foto’s gemaakt en dat duurt hooguit tien minuten.

Bent u zwanger of denkt u dat u misschien zwanger bent? Geef dat dan door aan de röntgenlaborant. In de meeste gevallen kan het onderzoek doorgaan, omdat de zeer lage dosis straling ongevaarlijk is. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u die altijd stellen aan de röntgenlaborant.

In het Martini Ziekenhuis gaan de laboranten zeer bewust om met straling. Teveel straling is niet goed voor een mens. Daarover leest u meer op onze website: Is-straling-gevaarlijk

Heeft u begeleiding nodig of  bijvoorbeeld moeite met lopen? Er kan in alle gevallen een begeleider mee om u te helpen met bijvoorbeeld opstaan uit de stoel of uit- en aankleden. Uw begeleider mag alleen tijdens het maken van de foto niet in de ruimte aanwezig zijn.

Er zijn verschillende faciliteiten op de afdeling aanwezig om u op de onderzoekstafel te helpen en ook het personeel kan hier bij assisteren. Wij hebben onder andere beschikking over een tillift. Wilt u bij het maken van een afspraak aangeven dat u gebruik wil maken van de tillift?

In het ziekenhuis zijn bovendien rolstoelen beschikbaar. Denkt u eraan om een 2 euro munt of een winkelwagenmunt mee te nemen voor de rolstoel?

Wat kost een röntgenfoto?

De kosten van een röntgenfoto vallen onder de basisverzekering. Dit gaat ten koste van uw eigen risico.

U heeft een verwijzing nodig van de huisarts om een afspraak te maken voor het laten maken van een röntgenfoto. Geef bij uw huisarts zo goed mogelijk aan waar u klachten heeft.

Voor meer informatie over zorgkosten, kijk op: zorgkosten of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Heeft u een verwijzing van uw huisarts? Maak dan gelijk een afspraak voor het laten maken van een röntgenfoto. Dit kan via telefoonnummer: (050) 524 5345.