Plastische Chirurgie
Plastische Chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met het herstel van vorm en functie. Bij veel mensen vooral bekend van cosmetische/esthetische operaties, zoals een borstvergroting of ooglidcorrectie. Het specialisme omvat echter meer behandelingen.
In het Martini Ziekenhuis omvat 50% van de werkzaamheden hand- en polschirurgie. Daarnaast zijn de plastisch chirurgen van het Martini Ziekenhuis gespecialiseerd in reconstructies. Bijvoorbeeld bij mensen die huidkanker hebben gehad, bij vrouwen die door kanker een borst hebben verloren en bij mensen die in het verleden een brandwond hebben opgelopen.
Bij de behandeling van brandwonden werken de plastisch chirurgen nauw samen met het Brandwondencentrum, dat ook in het Martini Ziekenhuis is gevestigd. Een dergelijke samenwerking is er ook met veel andere specialisten, zoals chirurgen, dermatologen, orthopeden, neurologen, reumatologen, revalidatieartsen, ergotherapeuten en handtherapeuten. Ze hebben een aantal gemeenschappelijke spreekuren.
De Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) waar het Martini Ziekenhuis deel van uitmaakt, bepaalt voor al haar ziekenhuisafdelingen de derdelijnscentrum functies (DF). Dit zijn zorgfuncties die op dusdanig niveau worden geboden dat specialisten uit andere ziekenhuizen speciaal daarvoor patiënten naar onze afdeling verwijzen. De afdeling Plastische Chirurgie van het Martini Ziekenhuis telt 4 DF's. Wetenschappelijk onderzoek van onze afdeling richt zich op al deze 4 zaken: brandwonden, handchirurgie, borstreconstructie en plastische chirurgie van de oogleden.
Plastische Chirurgie heeft in 2010 deelgenomen aan klinische trials in het kader van onderzoek naar brandwonden. Het skin stretch-onderzoek is in samenwerking met Beverwijk uitgevoerd en is geaccepteerd als publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Plastic en Reconstructive Surgery. Samen met het AMC Amsterdam is een start gemaakt met de Rembrand Trial, een multicenter onderzoek naar de verschillende wondbedekkers van donorplaatsen. Daarnaast is de basis gelegd voor een prospectief onderzoek naar perforatorlappen in vergelijking met full-thickness transplantaten. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Brandwondenstichting en is in 2011 van start gegaan. Mevr. Jongen voert de klinische kant van dit onderzoek uit, o.a. met haar collega prof. dr. P.P.M. van Zuijlen uit Beverwijk.
Deel deze kennis met de wereld via Social Media
Delen via Facebook, Twitter of LinkedIn of Mail.