Triggerfinger en het syndroom van De Quervain

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Ruimte maken voor de verdikte pees
Rust, injectie of operatie
Operatie is in dagbehandeling

Onze kwaliteit

  • Behandeling door specialist in polsproblematiek
  • Onze patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,1

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten tot een behandeling aan uw pols of hand. Als u nog maar kort klachten heeft, is rust vaak voldoende. Dit kan worden gecombineerd met ontstekingsremmende medicijnen en een spalk. Bij langduriger klachten kan de arts voorstellen een injectie te geven met corticosteroïden. In andere gevallen is een operatie noodzakelijk.

Voorafgaand aan de operatie bezoekt u het preoperatief spreekuur van de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). De anesthesioloog neemt een vragenlijst met u door, die u thuis al heeft ingevuld. Ook bespreekt de anesthesioloog met u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is. Doorgaans wordt gekozen voor een plaatselijke verdoving.

 

Operatie

Zowel bij de triggerfinger als bij het syndroom van De Quervain wordt via een kleine snede in de huid de peesschede losgemaakt en in de lengterichting opengesneden. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor de verdikte pees. Na de ingreep wordt de huid gehecht en afgedekt met een drukverband.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u gedurende 2 tot 3 dagen een drukverband en een mitella (draagdoek). Meestal kunt u dezelfde dag naar huis. Na de operatie moet u de vingers/duim direct bewegen, ook al doet dit soms de eerste tijd pijn. Als u de hand en duim stil houdt kunnen de pezen weer verkleven in het littekenweefsel, waardoor de vingers/duim minder goed kunnen bewegen. Hechtingen kunnen na 7 tot 10 dagen worden verwijderd.

Resultaat

Doorgaans wordt deze behandeling met goed resultaat uitgevoerd. De kans op terugkeer van hetzelfde probleem aan de geopereerde vinger of duim is zeer klein. Tillen en herhaalde bewegingen moet u drie tot vier weken vermijden. Het kan soms wel een paar maanden duren voordat de pijn helemaal verdwijnt.