Totale knieprothese

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Vervanging van het kniegewricht
Intensief oefenprogramma
Behandeling volgens Rapid Recovery

Onze kwaliteit

  • Prothese van topkwaliteit
  • Circa 480 per jaar

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een operatie aan uw knie. Voordat het zover is, bezoekt u het preoperatief spreekuur en de orthopedieconsulent op de polikliniek Orthopedie. We raden u aan om uw partner, een familielid of een kennis mee te nemen naar deze afspraak. U krijgt namelijk  veel informatie in één keer.

Deze operatie is nodig omdat u pijnklachten heeft aan uw knie. Bij veel mensen is gewrichtsslijtage hier de oorzaak van. Deze aandoening noemen we artrose. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het menselijk lichaam. Dus ook in het kniegewricht. Slijtage tast de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aan. Daardoor kan deze laag uiteindelijk helemaal verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden dan niet meer zo soepel langs elkaar. Het gevolg is dat bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt.

Een operatie is meestal de enige oplossing. U krijgt een knieprothese die uw eigen knie vervangt. De orthopedisch chirurg vervangt het versleten kraakbeen van het dijbeen, het scheenbeen en eventueel de knieschijf door een prothese.

Bij een totale knieprothese gebruikt ons team het Rapid Recovery-zorgpad. U krijgt van de orthopedieconsulent informatie hierover en over de gang van zaken rondom uw opname en ontslag. U wordt binnen drie maanden na het preoperatief spreekuur geopereerd.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Verder vragen we u om te douchen op de ochtend voor de operatie.

Vragenlijsten
Voorafgaand aan uw behandeling benaderen wij u voor het invullen van digitale vragenlijsten. Het doel van deze vragenlijsten is om inzicht te krijgen in het effect van de behandeling en hoe uw herstel verloopt. Dit inzicht krijgen we door uw antwoorden voor en na de behandeling met elkaar te vergelijken. Daarom is het belangrijk dat u op meerdere momenten dezelfde vragenlijst(en) invult. Deze digitale vragenlijsten noemen we PROMs (Patient Reported Outcome Measures).
 
Meer informatie over de vragenlijsten vindt u op: www.martiniziekenhuis.nl/vragenlijsten.

Opname

Wij nemen u op in het ziekenhuis op de dag vóór de operatie of op de dag van de operatie zelf. Wilt u op de dag van opname elleboogkrukken meenemen? Dan kunnen we deze alvast goed afstellen.

U meldt zich bij de receptie in de centrale hal. Voor het afnemen van bloed gaat u naar het laboratorium. Direct daarna gaat u naar verpleegafdeling Orthopedie. Het kan ook gebeuren dat we bloed afnemen op de verpleegafdeling zelf. Dan gaat u daar meteen naartoe.

Op de verpleegafdeling neemt een verpleegkundige alle informatie met u door. Ook krijgt u informatie over de operatie en over het programma tijdens de opnamedag. Uw partner of familielid mag bij dit gesprek aanwezig zijn.

Operatie

Een uur voor de operatie trekt u een operatiejasje aan. U krijgt pijnmedicatie ter voorbereiding op de operatie en we markeren uw knie. Het is belangrijk dat u nog even naar de wc gaat en goed uitplast. Daarna brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer. Daar leggen we u op de operatietafel. De anesthesioloog begint met de voorbereiding voor de operatie. 

Om bij het kniegewricht te kunnen komen, maakt de orthopedisch chirurg een verticale snede aan de voorkant van de knie. Tijdens de operatie verwijdert hij de aangetaste gewrichtsvlakken en beide menisci. Daarna past hij het bot aan de vorm van de prothese aan met behulp van speciale instrumenten.

De prothese bestaat uit twee metalen delen. Deze zetten we vast aan de onderzijde van het bovenbeen en aan de bovenzijde van het scheenbeen met botcement. Op het metalen deel dat op we aan het onderbeen bevestigen, zit een soort harde, plastic (polyethyleen) schijf. Deze zorgt ervoor dat de kunstknie soepel scharniert.

Soms is de knieschijf aangetast. Dan moeten we de achterzijde van de knieschijf ook vervangen door een polyethyleen schijf. 

We hechten de huid met ‘nietjes’. Daarna komt er een wondverband op en zwachtelen we het been in.

De operatie duurt ongeveer een uur. Om infecties te voorkomen, dienen we u tijdens en na de operatie via een infuus een antibioticum toe.

Na de operatie

Na de operatie rijden we u naar de recovery (uitslaapkamer). Ook hier blijft u op bewakingsapparatuur aangesloten, zodat we uw lichaamsfuncties kunnen controleren. De recoveryverpleegkundige laat uw contactpersoon telefonisch weten dat de operatie klaar is. Als u weer goed wakker bent en alle lichaamsfuncties in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige van de afdeling stelt uw contactpersoon ook daarvan op de hoogte.  

Na de operatie heeft u in uw arm een naaldje of infuus. Via deze weg krijgt u antibiotica en eventueel vocht toegediend. Om trombose te voorkomen krijgt u ‘s avonds na de operatie een bloedverdunnende injectie. Het is de bedoeling dat u dit medicijn tot en met zes weken na de operatie dagelijks blijft gebruiken. Tijdens uw opname leert u van de verpleegkundige op de afdeling hoe u zich kunt injecteren.

Terug op de verpleegafdeling mag u weer eten en drinken. Wassen en aankleden doet u meteen weer zoveel mogelijk zelf. U mag na de operatie op uw rug en op uw zij liggen. In de praktijk is het voor uw knie het meest comfortabel als u op uw rug ligt. Het is belangrijk dat uw knie zoveel mogelijk gestrekt ligt. Daarom mag u er geen kussen onder leggen.

De eerste dag na de operatie neemt een laborant bloed af om bepaalde waarden in uw bloed te controleren. Op dezelfde dag laten we op de afdeling Radiologie een controlefoto maken.

De eerste dag na de operatie verwijderen we het drukverband dat op de OK is aangebracht. Als u een drain heeft gekregen, halen we deze ook weg. We brengen opnieuw een wondverband aan op de wond.

De fysiotherapeut helpt u om weer zelfstandig te leren lopen. Onder begeleiding gaat u ongeveer vier tot zes uur na de operatie voor de eerste keer uit bed. Voordat u naar huis gaat, is het van belang dat u uw knie negentig graden kunt buigen.

Bij ontslag krijgt u een verwijsbrief mee voor de voortzetting van de fysiotherapie. Het is van groot belang dat de fysiotherapeut u ook na de operatie goed blijft begeleiden om de functie van de knie te herstellen. De afdelingsfysiotherapeut schrijft een brief  met uw gegevens, bestemd voor de fysiotherapeut die u na de operatie gaat begeleiden. U maakt zelf een afspraak met deze fysiotherapeut.

Nazorg

Als u thuiszorg nodig heeft voor hulp bij de lichamelijke verzorging en/of wondverzorging schakelen we het Transferpunt in. Is een tijdelijke opname in een verpleeghuis noodzakelijk en komt u hiervoor in aanmerking? Dan regelt het Transferpunt dat al voor de opname.

Voordat u met ontslag gaat, nemen we alle praktische zaken met u door, inclusief de controleafspraken en uw ontslagmedicatie. De secretaresse maakt voor u een belafspraak voor vijf tot zeven dagen na de operatie. De orthopedieconsulent neemt dan telefonisch contact met u op. Circa twee weken na de operatie verwijdert de huisarts uw hechtingen. Ongeveer zes weken na de operatie komt u terug naar het ziekenhuis voor een controleafspraak met de orthopeed die u heeft geopereerd. Voorafgaand aan deze afspraak gaat u naar het laboratorium voor het afnemen van bloed. Dat is nodig om uw ontstekingswaarden te bepalen. Ook gaat u naar Radiologie voor een controlefoto.

Er kunnen complicaties ontstaan, zoals een infectie rondom de prothese, een nabloeding of trombose. De functie van de knie (het buigen en strekken) komt soms niet goed op gang na de operatie. Dan is het nodig de knie ‘door te bewegen’ onder verdoving. Het is belangrijk dat u de eerste weken na de operatie goed oefent. De gemiddelde levensduur van een knieprothese is tien tot twintig jaar. De levensduur van een prothese is afhankelijk van de belasting. Wanneer de prothese is versleten, is het meestal mogelijk om een nieuwe knieprothese te plaatsen.

Als er complicaties optreden, waarschuwt u de orthopedieconsulent. Dat is nodig als de operatiewond gaat lekken, uw knie steeds dikker wordt, u meer pijn krijgt, u niet meer op het geopereerde been kunt staan, terwijl u dat eerst wel kon, of als u koorts krijgt, hoger dan 38,5° Celsius.

Leefregels

De orthopedieconsulent heeft voor de operatie al met u besproken welke aanpassingen in huis verstandig zijn, zoals een hoge rechte stoel met leuningen, een stevig bevestigde trapleuning, een toiletverhoger en handgrepen in het toilet en de douche.

Op het moment dat er bacteriën in uw bloed kunnen komen, moet uw kunstgewricht worden beschermd tegen een infectie. Neem bij een ontsteking contact op met uw huisarts en kijk op de volgende webpagina over medicatie bij gewrichtsprothese. Kijk ook op deze pagina als u binnenkort een behandeling of ingreep ondergaat. U leest hier precies wanneer u risico loopt op een infectie en welke informatie uw zorgverleners dan nodig hebben.

De eerste tijd na de operatie kan uw knie en het gebied rond de wond nog dik en warm aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder, maar kan ook weer terugkomen door het oefenen met lopen. Rond de wond kunnen bloeduitstortingen (blauwe plekken) ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf. U krijgt een recept voor pijnmedicatie mee naar huis. Daardoor heeft u tijdens het revalideren thuis geen last van pijn. U krijgt advies over het afbouwen van de pijnmedicatie bij uw ontslag. Het is belangrijk dat u dit advies opvolgt.

Eenmaal thuis mag u in principe alles weer met uw knie doen. Als u het ziekenhuis verlaat, loopt u met twee krukken. In overleg met uw eigen fysiotherapeut kunt u het gebruik van de krukken in de loop van enkele weken afbouwen. Thuis gaat u door met oefeningen om uw beenspieren te versterken en de beweeglijkheid van uw knie te verbeteren. Het is heel belangrijk dat u met deze oefeningen doorgaat. Daarnaast is het de bedoeling dat u regelmatig een stukje loopt. Wissel het oefenen en lopen af met voldoende rust. Net als in het ziekenhuis mag u geen kussen onder de knie leggen. Dit om te voorkomen dat uw knie langere tijd gebogen ligt.

Let de eerste weken erop dat u de wond goed naspoelt na het douchen. Neem pas een bad als u gemakkelijk in en uit bad kan stappen. Na zes weken mag u weer autorijden. U mag weer fietsen als u uw knie 95 tot 100 graden kunt buigen. Overleg bij twijfel met uw orthopeed.

Wij maken gebruik van cookies

Deze website van het Martini Ziekenhuis maakt gebruik van cookies. Wilt u meer weten over ons cookiebeleid, lees dan hier verder.