Totale elleboog- of radiuskopprothese

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Een operatie om uw ellebooggewricht te vervangen door een prothese

Onze kwaliteit

  • Veel specifieke kennis en ervaring
  • Protheses van topkwaliteit
  • Onze patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,1

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een operatie aan uw elleboog. Voordat het zover is, bezoekt u het preoperatief spreekuur en de orthopedieconsulent op de polikliniek Orthopedie. We raden u aan om uw partner, een familielid of een kennis mee te nemen naar deze afspraak. U krijgt namelijk veel informatie in één keer.

Regel van tevoren hulp in huis
Na de operatie aan uw elleboog kunt u de geopereerde arm een aantal weken niet goed gebruiken. Dagelijkse activiteiten zoals aankleden, wassen en naar het toilet gaan, kunnen dan moeizamer verlopen. Ondanks het feit dat u gewoon mobiel bent en na de operatie zelf wel iets kunt doen, is het verstandig om van tevoren hulp te regelen voor boodschappen, koken, huishoudelijk werk en vervoer.

Waar moet u verder op letten?
Voor de operatie moet u nuchter zijn. Verder vragen we u om te douchen op de ochtend voor de operatie.

Tijdens de opname heeft u de volgende zaken nodig:

•  ondergoed en nachtkleding (bij voorkeur met wijde of korte mouwen);
•  comfortabele kleding (bijvoorbeeld een trainingsbroek of broek met een elastische boord);
• stevige schoenen waarop u goed kunt lopen en waarvan de hakzijde is gesloten;
• toiletartikelen;
• medicijnen die u gewoonlijk gebruikt.

Vragenlijsten
Voor en na de operatie krijgt u het verzoek om vragenlijsten in te vullen. Het doel van deze vragenlijsten is om inzicht te krijgen in het effect van de behandeling en hoe uw herstel verloopt. Dit inzicht krijgen we door uw antwoorden voor en na de behandeling met elkaar te vergelijken. Daarom is het belangrijk dat u op meerdere momenten dezelfde vragenlijst(en) invult.

Opname

Wij nemen u op in het ziekenhuis op de dag vóór de operatie of op de dag van de operatie zelf. Wilt u op de dag van opname elleboogkrukken meenemen? Dan kunnen we deze alvast goed afstellen.

U meldt zich bij de receptie in de centrale hal. Voor het afnemen van bloed gaat u naar het laboratorium. Direct daarna gaat u naar verpleegafdeling Orthopedie. Het kan ook gebeuren dat we bloed afnemen op de verpleegafdeling zelf. Dan gaat u daar meteen naartoe. Een gastvrouw van het ziekenhuis kan u naar de verpleegafdeling begeleiden.

Op de verpleegafdeling neemt een verpleegkundige alle informatie met u door. Ook krijgt u informatie over de operatie en over het programma tijdens de opnamedag. Uw partner of familielid mag bij dit gesprek aanwezig zijn.

Operatie

Ruim een uur voor de operatie trekt u een operatiejasje aan. U krijgt pijnmedicatie ter voorbereiding op de operatie en we markeren uw elleboog. Het is belangrijk dat u dan nog even naar de wc gaat en goed uitplast. Een verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Daar wordt u op de operatietafel gelegd en kan de anesthesioloog beginnen met de voorbereiding voor de operatie.

Er zijn verschillende typen elleboogprotheses. Afhankelijk van uw leeftijd, de kwaliteit van de spieren en pezen en ernst van slijtage, beslist de orthopedisch chirurg welke prothese voor u geschikt is. De operatie duurt ongeveer anderhalf tot 3 uur.

Totale elleboogprothese
De chirurg maakt een snede aan de achterkant van de elleboog. Vervolgens wordt het ellebooggewricht bloot gelegd en het kopje van het spaakbeen en de versleten gewrichtsvlakken verwijderd. Na het plaatsen van de prothese plaatsen we de weggeschoven banden en spieren zorgvuldig terug en sluiten we de wond.

Radiuskopprothese
De chirurg maakt een snede aan de zijkant van de elleboog. Vervolgens wordt het ellebooggewricht bloot gelegd en het versleten of beschadigde kopje van het spaakbeen verwijderd. Daarna bevestigt hij een metalen pen in de mergholte van het spaakbeen. Is het herstellen van beschadigde banden noodzakelijk? Dan krijgt u na de operatie gips of een spalk. We hechten huid gehecht met ‘nietjes’. U krijgt een stevig drukverband om het ellebooggewricht om zwelling te voorkomen en een draagband om uw elleboog en arm rust te geven. In de meeste gevallen is het niet nodig de elleboog met gips na te behandelen.

Om infecties te voorkomen, dienen we u tijdens en na de operatie via een infuus een antibioticum toe.

Na de operatie

Na de operatie rijden we u naar de recovery (uitslaapkamer). Ook hier blijft u op bewakingsapparatuur aangesloten, zodat we uw lichaamsfuncties kunnen controleren. De recoveryverpleegkundige laat uw contactpersoon telefonisch weten dat de operatie klaar is. Als u weer goed wakker bent en alle lichaamsfuncties in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige van de afdeling stelt uw contactpersoon ook daarvan op de hoogte.

Na de operatie heeft u in uw arm een naaldje of infuus. Via deze weg krijgt u antibiotica en eventueel vocht toegediend. Om trombose te voorkomen krijgt u ‘s avonds na de operatie een injectie dat uw bloed verdunt.

Terug op de verpleegafdeling mag u weer eten en drinken. U mag, als u zich goed voelt, op de dag van de operatie uit bed. Doe dit de eerste keer onder begeleiding van een verpleegkundige, omdat u er duizelig van kunt worden. Wassen en aankleden doet u meteen weer zoveel mogelijk zelf. Wij raden u aan om na de operatie op uw rug of zij te slapen. Leg uw arm wat hoger op een kussen om pijnklachten en zwelling in de vingers te verminderen.

De eerste dag na de operatie neemt een laborant bloed af om bepaalde waarden in uw bloed te controleren. Op dezelfde dag laten we op de afdeling Radiologie een controlefoto maken. De eerste dag na de operatie verschonen we het verband. Is de wond droog? Dan verbinden we deze niet opnieuw. Als er een drain is, dan verwijderen wij die. De fysiotherapeut komt langs om met u het bewegen van de elleboog te oefenen. Meestal gaat u 2 tot 3 dagen na de operatie weer naar huis.

Nazorg

Heeft u thuiszorg nodig voor hulp bij de lichamelijke verzorging en/of wondverzorging? Dan schakelen we het Transferpunt in. Voordat u met ontslag gaat, nemen we alle praktische zaken met u door, inclusief de controleafspraken en uw ontslagmedicatie. De secretaresse maakt voor u een belafspraak voor vijf tot zeven dagen na de operatie. De orthopedieconsulent neemt dan telefonisch contact met u op. Circa twee weken na de operatie verwijdert de huisarts uw hechtingen. Ongeveer zes weken na de operatie komt u terug naar het ziekenhuis voor een controleafspraak met de orthopeed die u heeft geopereerd. Voorafgaand aan deze afspraak gaat u naar het laboratorium voor het afnemen van bloed. Dat is nodig om uw ontstekingswaarden te bepalen. Ook gaat u naar Radiologie voor een controlefoto.

Weer naar huis en revalideren
U krijgt  pijnmedicatie voorgeschreven bij ontslag. Ook krijgt u advies over het afbouwen van deze pijnmedicatie. Uw elleboog en het gebied rondom de wond kunnen dik en warm aanvoelen, dit is normaal en neemt geleidelijk af. Ook heeft u mogelijk blauwe plekken rondom de wond. Die verdwijnen vanzelf. De elleboog kan drie tot vier maanden na de operatie nog pijnlijk zijn, ook tijdens het oefenen. Ook deze klachten verdwijnen op den duur. U krijgt een verwijsbrief mee voor fysiotherapie. Het oefenen gaat in overleg met uw fysiotherapeut en orthopedisch chirurg. De gemiddelde tijd voor de revalidatie is drie maanden tot een half jaar.

De gemiddelde levensduur van een elleboogprothese is tien tot vijftien jaar. De levensduur van een prothese is afhankelijk van de belasting. Wij raden u af om voortaan zwaarder dan 5 kg te tillen met deze arm. Wanneer de prothese is versleten, is het meestal mogelijk om een nieuwe te plaatsen.

Complicaties
Er kunnen complicaties ontstaan, zoals een infectie rondom de prothese, een nabloeding of trombose. Sommige patiënten (ongeveer 10%) ervaren na de operatie tintelingen of een doof gevoel in de pink en ringvinger. In de meeste gevallen herstellen deze klachten weer, soms zijn ze blijvend. Als er complicaties optreden, waarschuwt u de orthopedieconsulent. Dat is nodig als de operatiewond gaat lekken, uw elleboog steeds dikker wordt, u meer pijn krijgt of koorts krijgt die hoger is dan 38,5° Celsius.

Leefregels

Op het moment dat er bacteriën in uw bloed kunnen komen, moet uw kunstgewricht worden beschermd tegen een infectie. Neem bij een ontsteking contact op met uw huisarts en kijk op de volgende webpagina over medicatie bij gewrichtsprothese. Kijk ook op deze pagina als u binnenkort een behandeling of ingreep ondergaat. U leest hier precies wanneer u risico loopt op een infectie en welke informatie uw zorgverleners dan nodig hebben.

Waar moet u verder op letten?

  • De eerste tijd na de operatie kan uw elleboog en het gebied rond de wond nog dik en warm aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder, maar kan ook weer terugkomen door het oefenen met lopen. Rond de wond kunnen bloeduitstortingen (blauwe plekken) ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf.
  • Smeer de eerste maanden na de operatie geen lotion of crème op de wond.
  • Draag kleding die u gemakkelijk uit- en aan kunt krijgen met één hand. Denk daarbij aan een broek met een elastische boord en soepele stof. Een blouse of vest, die prettig zit als u uw arm tegen uw buik aanhoudt.
  • U mag gelijk weer douchen. De wond is de eerste vijf dagen afgedekt met een pleister. Houd de wond droog. Dan heelt deze beter. U mag de eerste drie maanden niet in bad.
  • U mag na 6 tot 8 weken na de operatie weer autorijden en fietsen. Rond die tijd heeft u ook een controleafspraak bij de orthopedisch chirurg. Het advies is om deze afspraak even af te wachten.
  • Het kunstgewricht is altijd kwetsbaar. Vooral bij zware lichamelijke inspanningen en sporten. Bespreek met uw arts wanneer u welke sport weer mag beoefenen.

Wij maken gebruik van cookies

Deze website van het Martini Ziekenhuis maakt gebruik van cookies. Wilt u meer weten over ons cookiebeleid, lees dan hier verder.