Artrose van de duimbasis

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Verwijdering van het kleine handwortelbeentje
Operatie is in dagbehandeling
Controle na drie en zes weken

Onze kwaliteit

  • Behandeling door specialist in hand- en polsproblematiek
  • Onze patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,1

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten tot een behandeling aan uw hand. Bij vroegtijdige ontdekking kunnen de symptomen zonder operatie worden weggenomen. Denk aan bewegingsbeperking, een spalkje of geneesmiddelen die de zwelling tegengaan. In bepaalde gevallen is een operatie noodzakelijk

Voorafgaand aan de operatie bezoekt u het preoperatief spreekuur van de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). De anesthesioloog neemt een vragenlijst met u door, die u thuis al heeft ingevuld. Ook bespreekt de anesthesioloog met u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is. Doorgaans wordt gekozen voor een plaatselijke verdoving.

Operatie

Bij de operatie wordt het kleine handwortelbeentje verwijderd. Zo wordt het schuren van de botten over elkaar voorkomen, wat de pijn verlicht. De beweeglijkheid blijft daarbij zoveel mogelijk behouden. Op de plaats van het verwijderde handwortelbeentje wordt een opgerold stukje pees achtergelaten. Deze pees wordt via een aparte snee uit uw onderarm gehaald.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband en een mitella (draagdoek). En later vaak een gipsspalk. In principe kunt u dezelfde dag naar huis.

Na 3 weken krijgt u een afspraak op de gipskamer om de hechtingen te laten verwijderen en een nieuw (kunststof) gips aan te leggen. Dit gips is afneembaar. Hierdoor kunt u snel beginnen met oefenen. Soms is het nodig de wond vaker te controleren. U krijgt 6 weken na de operatie een controleafspraak bij de orthopedisch chirurg.

Resultaat

Houd er rekening mee dat het herstel enige tijd kan duren. Soms duurt het 3 tot 6 maanden voordat de handfunctie weer goed hersteld is. Het is verstandig om een handtherapeut in te schakelen om de hand weer goed te kunnen bewegen. Meestal wordt bij de afspraak voor het wisselen van gips direct een afspraak gemaakt bij de handtherapeut voor oefeninstructies.