Onderkaakcorrectie

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Onderkaak inkorten of verlengen
Operatie onder narcose
Opname: meestal 2 dagen
Behandeling: orthodontie/chirurgie

Onze kwaliteit

  • Goede samenwerking met meerdere orthodontisten in Noord-Nederland.
  • Veel expertise aanwezig op gebied van chirurgische kaakcorrecties.
  • Eigen technicus.

Wachttijd

Voorbereiding

U bent bij de orthodontist onder behandeling vanwege een onregelmatige stand van tanden en/of kiezen. Voor het slagen van de orthodontische behandeling is een standscorrectie van uw onderkaak nodig. In overleg met uw orthodontist en de MKA-chirurg maakt u daarom een afspraak voor een chirurgische onderkaakcorrectie. U ondergaat de operatie onder narcose (algehele anesthesie). U verblijft meestal 2 dagen op de verpleegafdeling Mond-Kaak- Aangezichtschirurgie (MKA).

In de periode voor de operatie zal uitgebreid onderzoek plaatsvinden van uw gebit, kaken, aangezicht en profiel (onder andere lichtfoto’s, röntgenfoto’s en afdrukken van uw gebit). Door de operatie verbetert zowel de functie van uw gebit en kaken, als de esthetiek van uw gezicht. De chirurg zal met u de mogelijkheden van een cosmetische correctie van neus, kin of hals bespreken.

Voorafgaand aan de operatie brengt de orthodontist speciale haakjes op uw beugel aan. U krijgt ook een oproep voor het preoperatief spreekuur. Hier heeft u een gesprek met de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient), die uw lichamelijke conditie beoordeelt en zo nodig aanvullend onderzoek laat doen. Voor de operatie moet u nuchter zijn.

Operatie

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. U meldt zich bij de verpleegafdeling MKA. Daar wordt u voorbereid op de operatie en naar de operatiekamer gebracht. Hier start de anesthesioloog met de narcose. U krijgt een infuus (een naald met een slangetje) in een bloedvat voor toediening van vocht, medicijnen en verdoving (anesthesie). Vervolgens voert de chirurg de correctie uit die met u is afgesproken: ofwel een verlenging, of een inkorting van de onderkaak.

Voor het verlengen van een (te) kleine onderkaak splijt de chirurg de onderkaak zodanig dat de kaak als het ware kan uitschuiven. Met een kunststof plaatje dat vóór de operatie is gemaakt, zet de chirurg de onder- en bovenkaak in de juiste stand tegen elkaar en maakt de beide kaken tijdelijk aan elkaar vast met staaldraadjes. Daarna schuift de chirurg de botdelen van de onderkaak in de nieuwe stand. Deze botdelen worden aan elkaar vastgemaakt met plaatjes en schroefjes, zodat ze aan elkaar kunnen groeien. Er hoeft geen stukje bot ingevoegd te worden. Tot slot knipt de chirurg de staaldraadjes weer los, zodat uw mond na de operatie open kan.

Voor het inkorten van een te grote onderkaak splijt de chirurg de onderkaak, waarna de kaak als het ware kan inschuiven. De chirurg schuift de onderkaak naar achteren en zet de beide botdelen in de nieuwe stand weer tegen elkaar zodat ze vast kunnen groeien. Om verschuiving naar achteren mogelijk te maken, verwijdert de chirurg aan beide kanten een stukje bot van de onderkaak.

Een onderkaakcorrectie duurt ongeveer 75 tot 120 minuten.

Na de operatie

Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer voor de controle van uw hartslag en bloeddruk. Wanneer u goed wakker bent en alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Vooral in de eerste 24 uur kan uw gezicht (soms erg) gezwollen zijn, ondanks de medicijnen die u via het infuus heeft gekregen om zwelling van het gezicht tegen te gaan. Het is belangrijk dat uw bezoekers op de hoogte zijn van deze zwelling, zodat zij daar niet vreemd van opkijken. De zwelling in uw gezicht wordt meestal na 3 dagen wat minder.

Soms komt er na de operatie een beetje bloed uit de mond. Direct na de operatie kunt u uw mond waarschijnlijk al een beetje open doen. Wel heeft u een aantal elastiekjes tussen de boven- en onderkaak en soms ook een kunststof plaatje in de mond. De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. U kunt beetje keelpijn hebben met mogelijk wat slikklachten. U mag Paracetamol als pijnstiller gebruiken. Op de dag na de operatie gaat u meestal weer naar huis.

Mondverzorging

Na de operatie is een goede mondverzorging erg belangrijk. Dit versnelt de genezing. Aan de haakjes en draadjes die aan de tanden en kiezen zitten, kan gemakkelijk voedsel blijven hangen. Dit maakt het schoonmaken van uw gebit extra lastig. U kunt het beste bij het poetsen een tandenborstel gebruiken met een kleine kop (bijvoorbeeld een kinderborstel).

Bijna altijd zal de chirurg een mondspoeldrank (chloorhexidine) voorschrijven. Deze spoeldrank laat meestal tijdelijk een bruine aanslag achter op de tong en op de tanden. Wanneer de staaldraadjes verwijderd zijn, zal de aanslag door het goed poetsen van de tanden weer verdwijnen. U kunt met uw tong de lippen niet goed bevochtigen zoals gebruikelijk. Met lippenvet of crème kunt u droge lippen voorkomen.

Leefregels

Uw kaak moet onbelast in de nieuwe stand kunnen vastgroeien. Daarom mag u de eerste 5 weken na de operatie niet echt kauwen. Uw eten moet vloeibaar of zacht zijn.

U mag in principe alles eten, mits het fijn gemalen is met een keukenmachine, blender, mixer of zeef. Als het fijngemalen voedsel nog te dik is, kunt u het aanlengen met kookvocht, bouillon of melk. Het bij elkaar mengen van verschillende gerechten geeft vaak een smakeloos geheel. U kunt het voedsel beter gescheiden houden. Het bereiden van vloeibaar voedsel kost extra tijd en het nuttigen ervan ook. U kunt het beste wat vaker per dag eten en kleine porties. Als u snel wilt eten kunt u vloeibaar voedsel uit bijvoorbeeld een slagroomspuit opzuigen.

Het kan zijn dat u na de operatie een paar kilo afvalt. Probeert u toch uw gewicht zoveel mogelijk op peil te houden. Meestal is normale (gemalen) voeding voldoende. Zo nodig kunt u in overleg met een diëtist extra calorieën, mineralen en vitaminen toevoegen.

Nazorg

Na een chirurgische correctie van de onderkaak moet u rekenen op gemiddeld 1 tot 2 weken zwelling en last in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Het speeksel bevat de eerste dagen nog wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de zwelling 5 dagen na de ingreep toeneemt, kan er sprake zijn van een ontsteking. Neem dan contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg.

Het kan zijn dat u elastiekjes heeft tussen de boven- en onderkaak. U leert ze zelf los- en vastmaken. De plaatjes en schroefjes waarmee de kaak is vastgezet zijn van titanium; ze kunnen zonder schadelijke gevolgen in het lichaam achterblijven.

De zenuw die het gevoel in de onderlip en kin verzorgt, loopt lang de botsnede. Daarom kunt u een tijdje een vreemd of verminderd gevoel in de onderlip hebben. Dit is niet ‘zichtbaar’ en het herstelt meestal na enkele weken. In een enkel geval na enkele maanden tot 1 jaar. De meeste mensen kunnen na 1 of 2 weken hun normale activiteiten (school, werk) weer hervatten.

Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een paar poliklinische controles om te kijken hoe de genezing verloopt. Als vervolg op de operatie vindt vrijwel altijd een orthodontische behandeling plaats. Tot 1 jaar na de operatie blijft u onder controle van de MKA-chirurg en de orthodontist. Heeft u vragen of maakt u zich ongerust? Neem dan contact op met de polikliniek MKA.