Zorgpad COPD

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Traject voor vaststellen COPD
Twee onderzoeksdagen
Diverse onderzoeken
Onder controle van de longarts

Onze kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,5
  • Multidisciplinair behandeling (longarts, diëtist, fysiotherapeut)
  • Begeleiding en uitleg door COPD-verpleegkundige

Wachttijd

Voorbereiding

Bij de secretaresse van de polikliniek Longziekten meldt u zich aan voor het doorlopen van het zorgpad COPD. Zij zal voor u de afspraken maken die bij het zorgtraject horen. Het zorgpad bestaat uit 1 dag waarop aansluitend enkele onderzoeken plaatsvinden. Maximaal 7 dagen later heeft u een afspraak met de longarts.

Voor dit onderzoek vult u thuis alvast deze vragenlijst in.

Eerste bezoek

Op de dag van uw eerste bezoek meldt u zich op de polikliniek Longziekten. U ondergaat die dag op de afdeling Longfunctie een flowvolume-, bodybox- en diffusietest. Eventueel volgt nog een histamineprovocatietest of een inspanningsonderzoek. Tevens vult u een vragenlijst in (Clinical COPD Questionnaire - CCQ) over uw gezondheidstoestand. Op basis van uw antwoorden is uw kwaliteit van leven te meten.

Tweede bezoek

Volgens afspraak bezoekt u binnen een week na uw onderzoeksdag de longarts op de polikliniek Longziekten. De longarts stelt u vragen over uw gezondheidstoestand en doet een lichamelijk onderzoek. Tevens bespreekt de arts met u de uitslag van de onderzoeken die u heeft ondergaan. U krijgt een advies voor het vervolgtraject.

Controle

U maakt zelf een vervolgafspraak bij uw longarts. U blijft onder controle en behandeling bij de longarts.

Aanspreekpunt

U bent door uw huisarts doorverwezen naar de polikliniek Longziekten vanwege uw aanhoudende luchtwegklachten. U heeft dan al een aantal onderzoeken ondergaan, op initiatief van uw huisarts. In het ziekenhuis doorloopt u een vervolgtraject met (diagnostische) onderzoeken. Dit traject noemen wij het ‘zorgpad COPD’.

Wij hebben de stappen in dit zorgpad zo goed mogelijk op elkaar afgestemd, zodat u niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen of tussen uw afspraken onnodig veel tussentijdse wachttijden heeft.