Behandeling
Hyperthyreoïdie is goed te behandelen. Dit kan met medicijnen, met radioactief jodium of met een operatie.
Medicijnen
Behandeling van de ziekte van Graves: Eerst krijgt u een medicijn (Strumazol of PTU), waardoor de werking van de schildklier wordt geremd. Als de schildklier voldoende is geremd, krijgt u een tweede medicijn erbij. Dit medicijn bevat (synthetisch) schildklierhormoon en heet levothyroxine (Thyrax® of Euthyrox®). Na zes tot acht weken wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in uw bloed opnieuw gecontroleerd. De dosis levothyroxine wordt zo nodig aangepast. De totale behandeling duurt ongeveer 1 jaar. Daarna wordt beoordeeld of de behandeling succesvol is geweest.
Als medicijnen worden gegeven bij een andere oorzaak van hyperthyreoïdie, wordt vaak alleen een lage dosis van een schildklierremmend medicijn gegeven.
Radioactief jodium
Behandeling met radioactief jodium is veilig en werkt snel. U krijgt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een capsule met radioactief jodium. Dit komt via uw darmen in uw bloed en bereikt een hoge concentratie in de schildklier. Hier kan het zijn werk doen. U plast de radioactieve stof vervolgens weer uit. Vaak zien we dat de schildklier in de loop van de tijd hierna juist te langzaam gaat werken. Het is dan nodig om (synthetisch) schildklierhormoon te slikken. Radioactief jodium wordt vaak gebruikt als u niet voldoende reageert op de medicijnen voor de ziekte van Graves. Daarnaast is het de voorkeursbehandeling bij een toxisch multinodulair struma en bij een toxisch adenoom.
Operatie
Een operatie komt meestal aan de orde als uw schildklier zo groot is geworden dat hij op de omliggende structuren - zoals bijvoorbeeld de luchtpijp - drukt. Dit kan slikklachten of kortademigheid veroorzaken. Bij de operatie wordt (een gedeelte van) de schildklier verwijderd.
Deel deze kennis met de wereld via Social Media
Delen via Facebook, Twitter of LinkedIn of Mail.