Hypertensie, behandeling van

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Hoge bloeddruk
Analyseren van oorzaak
Behandeling met medicatie
Door verpleegkundig specialist en internist-nefroloog

Onze kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,6
  • Bij tweede bezoek al een behandelplan
  • Nauwe samenwerking met huisarts
  • Deel controles bij huisarts

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met uw huisarts of behandelend specialist heeft u een afspraak gemaakt op de Hypertensiepoli vanwege uw hoge bloeddruk. De Hypertensiepoli is onderdeel van de polikliniek Interne Geneeskunde. Tijdens dit spreekuur wordt u gezien door de verpleegkundig specialist (nurse practitioner) in samenwerking met de internist-nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten) of de internist-vasculair geneeskundige (arts gespecialiseerd in vaatziekten).

Eerste afspraak

Op de afgesproken dag meldt u zich bij de balie van de polikliniek Interne Geneeskunde. De secretaresse geeft u uitleg over de gang van zaken. Vervolgens gaat u naar nurse practitioner. Deze verpleegkundig specialist controleert uw bloeddruk en stelt vragen over uw gezondheid en uw klachten. Daarna komt u bij de internist/nefroloog die u onderzoekt en uw klachten beoordeelt. De nursepractitioner maakt in samenspraak met de internist/nefroloog een behandelplaan welke met de huisarts gedeeld wordt. U krijgt informatie over uw hypertensie, het behandelplan, instructies en/ of adviezen. Zowel de verpleegkundige als de arts begeleidt u gedurende het behandeltraject.

Behandeling

De behandeling van hypertensie bestaat uit (een mix van) medicatie in combinatie met zo nodig aanpassing van de levensstijl. Hierbij kunt u denken aan bepaalde diëten, lichaamsbeweging.

Vervolgafspraken

Om te beoordelen of de therapie aanslaat, zult u regelmatig de bloeddruk moeten (laten) controleren. Dit kan u zelf doen door gebruik te maken van een thuismeter, u kunt dit bij de huisarts laten doen of in het ziekenhuis. Binnen het behandelplan zult u een aantal maal in het ziekenhuis voor controle komen. Zo nodig wordt uw medicatie aangepast.

Nazorg

Wanneer uw bloeddruk weer normaal is, gaat u voor verdere controle naar de huisarts. Omdat hoge bloeddruk zelden klachten geeft, is het belangrijk dat u bij elk doktersbezoek uw bloeddruk laat meten. Soms gaat hoge bloeddruk gepaard met hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, vlekjes voor de ogen of bloedneuzen.