U kunt overdag en ’s avonds in uw eigen huis dialyseren met ondersteuning van uw partner of een dialyse-assistent. Of ’s nachts dialyseren samen met uw partner. Uw partner of dialyse-assistent ondersteunt u, onder meer bij het aan- en afsluiten van de dialysemachine. Hoe vaak u per week dialyseert is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is maatwerk dat in overleg met uw arts tot stand komt.
Voordelen van thuishemodialyse:
- Zelfstandig dialyseren
- Overdag of ‘s avonds dialyseren met partner of dialyse-assistent
- Ondersteuning bij het aan- en afsluiten van de dialysemachine
- Maatwerk, hoe vaak dialyseren & wanneer
Kan ik dat, zelfstandig thuis hemodialyseren?
Over het algemeen kan iedereen thuis hemodialyseren. Dit bespreekt u met de nierfalenverpleegkundige en uw nefroloog. Als u kiest voor thuis hemodialyseren gaat u tijdelijk naar het Dialyse Centrum Groningen (DCG). Het Martini Niercentrum doet dit niet zelf, maar werkt daarin samen met het DCG.
Het DCG verzorgt de training, begeleidt u bij de dialyse, leert u stap voor stap en in uw tempo over dialyseren thuis en regelt verder alles wat nodig is.
De training voor thuishemodialyse volgt u tijdens uw dialysebehandeling in het DCG. U hoeft er dus niet apart voor naar het ziekenhuis te komen. De training duurt gemiddeld acht weken. Het is maatwerk en aangepast op uw situatie. Er wordt veel geoefend en herhaald. U gaat pas thuis dialyseren als u zich daar zeker over voelt.
Nachtelijke thuishemodialyse
U kunt, in overleg met uw nefroloog, ook kiezen voor nachtelijke thuishemodialyse. U dialyseert dan gemiddeld vier tot zes nachten per week, zes tot acht uren per nacht. Nachtelijke thuishemodialyse is minder belastend voor uw lichaam. Na de training voor thuishemodialyse gaat u vier weken thuis overdag dialyseren. Als dit goed verloopt, krijgt u samen met uw partner een training om ‘s nachts te dialyseren. Deze training duurt gemiddeld een week. U verblijft dan een aantal nachten in het DCG om te leren en ervaren hoe de dialyses ‘s nachts gaan.
Voordelen nachtelijke thuishemodialyse:
- Meer vrije tijd (werk/sociaal leven)
- Vermoeidheid neemt af
- Milder dieet en vochtbeperking
- Geen/minder fosfaatbinders
- Verbetering hartfunctie en bloeddruk
- Dialyses worden beter verdragen
Nadelen nachtelijke thuishemodialyse:
- 6 x per week 8 uren kan als veel worden ervaren
- Iemand nodig die elke nacht voor u klaar staat
- Bewegingsbeperking in bed
Nadat de training is afgerond, gaat u thuis dialyseren. Het DCG is verantwoordelijk voor de machine. De medische behandeling wordt vanaf dat moment weer door het Martini Niercentrum gedaan. Meerdere keren per jaar komt u naar het centrum om te dialyseren. Tijdens de dialyse wordt er bloed afgenomen, een shuntflowmeting gedaan en heeft u contact met de diëtiste, de medisch maatschappelijk werker en de nefroloog.
Deel deze kennis met de wereld via Social Media
Delen via Facebook, Twitter of LinkedIn of Mail.