Eerste bezoek
Op de dag van uw eerste afspraak meldt u zich bij de balie van de polikliniek Gynaecologie. U neemt plaats in de wachtkamer tot u wordt opgeroepen. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en wanneer ze optreden, bespreekt uw eventuele andere lichamelijke klachten en de gevolgen ervan voor uw dagelijks leven.
Op grond van uw klachten zal de arts vervolgens met diverse onderzoeken (eventueel over meerdere afspraken) proberen vast te stellen wat de oorzaak van uw buikpijn is.
Na het gesprek onderzoekt de gynaecoloog uw buik en doet via de schede (vagina) een inwendig gynaecologisch onderzoek. Hierbij wordt een spreider (speculum) gebruikt om de schede () open te houden. Soms worden kweken van de baarmoedermond of van de afscheiding uit de vagina afgenomen. Deze worden in het laboratorium onderzocht, onder andere op de aanwezigheid van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Zo nodig vindt bloed- en/of urineonderzoek plaats.
Vaak verricht de gynaecoloog ook nog een echoscopisch onderzoek, meestal inwendig. Bij een echoscopie kunnen de organen met behulp van ultrageluidsgolven (voor de mens niet hoorbaar) in beeld gebracht worden op een beeldscherm.
Deel deze kennis met de wereld via Social Media
Delen via Facebook, Twitter of LinkedIn of Mail.