Laparoscopische sterilisatie van de vrouw

Wat is het?

Kijkbuisoperatie in de buik
Eileiders afsluiten met Filshieclips
Opname op afdeling Dagbehandeling
Volledige narcose
Direct permanente geboortebeperking

Onze kwaliteit

• Eerste afspraak binnen enkele weken
  • Korte wachttijd voor operatie

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een laparoscopische sterilisatie. Hierbij voert de gynaecoloog de sterilisatie uit via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) in de buik. Deze operatie gebeurt in dagbehandeling en altijd onder narcose (algehele anesthesie).

Een aantal weken voor de operatie bezoekt u het preoperatief spreekuur. U heeft een gesprek met de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). Deze arts beoordeelt uw lichamelijke conditie en laat zo nodig aanvullend onderzoek verrichten. U krijgt ook informatie over de verdoving tijdens de operatie. Daarna bespreekt u met de intakeverpleegkundige de voorbereiding op de operatie, uw ziekenhuisopname en uw thuissituatie. Als u kleine kinderen heeft, is het verstandig de eerste dagen na de ingreep extra hulp in huis te regelen. U wordt op de dag van uw opname geopereerd en gaat diezelfde dag weer naar huis. Zorgt u ervoor dat iemand u die dag kan begeleiden en na afloop naar huis brengt.

Opnamedag

Op de dag van de ingreep moet u nuchter zijn. Het niet naleven van deze regel vergroot de kans op complicaties. Ongesteld zijn op de dag van de sterilisatie is geen probleem.

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie in de centrale hal. Daar wordt u doorverwezen naar de afdeling Dagbehandeling 3H. Op de patiëntenkamer kleedt u zich 1 uur voor de operatie uit. U trekt een operatiejasje aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u zo nodig een rustgevend tabletje ter voorbereiding op de narcose en brengt u met uw bed naar de operatiekamer.

Operatie

Op de operatiekamer brengt de anesthesioloog een infuus (een naald met daaraan een slangetje) aan in een bloedvat, voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie).

Tijdens de operatie maakt de gynaecoloog een sneetje van ongeveer 1 cm in de onderrand van de navel en brengt hierdoor een dunne holle naald in de buikholte. Via deze naald wordt de buik gevuld (opgeblazen) met onschadelijk koolzuurgas. Zo ontstaat een ‘kijkruimte’ in de buik waarmee de eileiders goed zichtbaar zijn. Daarna brengt de gynaecoloog via het sneetje een kijkbuis in de buik.

In de buurt van de bovengrens van het schaamhaar maakt de gynaecoloog een tweede sneetje. Hierdoor wordt een instrument ingebracht voor het afsluiten van de eileiders. Het afsluiten kan op verschillende manieren. In ons ziekenhuis gebruiken we meestal clips (Filshieclips). Soms worden de eileiders dichtgebrand (coagulatie). Dat is het geval als de eileiders te dik zijn voor een clip, of omdat de clip niet goed werkt. Na dichtbranden is de kans op zwangerschap iets hoger, tenzij bijna de hele eileider wordt dichtgebrand. De gynaecoloog heeft voorafgaand aan de operatie met u besproken welke methode in principe wordt toegepast.

Na afloop van de sterilisatie sluit de gynaecoloog de 2 sneetjes met hechtmateriaal dat vanzelf oplost en niet verwijderd hoeft te worden. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie

Als de operatie is beëindigd, gaat u voor controle naar de uitslaapkamer. Zodra u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Hier blijft u nog een paar uur om bij te komen van de ingreep.

Direct na de sterilisatie heeft u vaak buikpijn, waarvoor u pijnstilling kunt krijgen. Deze pijn vermindert in de uren na de sterilisatie en verdwijnt meestal aan het eind van de dag. Bij sommige vrouwen houdt de buikpijn de eerste dagen nog aan. U kunt hier pijnstillers voor gebruiken. Ook schouderpijn komt voor. Dat komt doordat het koolzuurgas dat tijdens de ingreep in de buik is geblazen het middenrif prikkelt. Het koolzuurgas wordt vanzelf door het lichaam opgeruimd. De schouderpijn verdwijnt meestal op de dag na de operatie.

Soms is tijdens de operatie de baarmoederhals via de schede met een tangetje vastgepakt om de baarmoeder en de eileiders tijdens de operatie te kunnen bewegen. Hierdoor kan er enkele dagen na de ingreep wat bloedverlies via de schede zijn.

Nazorg

Thuis kunt u gewoon douchen of een bad nemen met de hechtingen. U kunt over de hechtingen een pleister plakken ter bescherming van uw kleren.

De meeste vrouwen hebben na de ingreep een paar dagen nodig om helemaal te herstellen. Soms wat langer. Na uw herstel kunt u weer werken. Een laparoscopische sterilisatie is direct veilig, al zult u zo lang de buik nog gevoelig is niet veel zin hebben in seksuele gemeenschap.

Complicaties

Complicaties bij een laparoscopische sterilisatie zijn zeer zeldzaam; ze komen bij minder dan 1 op de 1000 vrouwen voor. In een enkel geval kunnen beschadiging van de darm of blaas, grote bloedingen of een infectie optreden. Deze complicaties zijn goed te behandelen, maar vergen vaak wel een (uitgebreidere) operatie (laparotomie), langere ziekenhuisopname en ook een langer herstel.