Lichttherapie

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Kuur met UVA- of UVB-stralen
In een cabine
2 à 3 keer per week
Huid/ogen beschermen tegen zonlicht

Onze kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,2
  • Nieuwste apparatuur
  • Combinatie met zoutwaterbaden mogelijk
  • Meer dan 30 jaar ervaring

Wachttijd

Voorbereiding

In overleg met de dermatoloog start u met lichttherapie op de polikliniek Dermatologie. Deze therapie gebruikt het werkzame deel van het zonlicht, namelijk ultraviolet licht (UV-licht). UV-licht bestaat uit UVA en UVB. UVB kan zonnebrand veroorzaken en UVA geeft de huid een bruine kleur.

Er zijn twee soorten behandeling: UVB-therapie en een PUVA-therapie (toediening geneesmiddelen gevolgd door bestraling met UVA-licht). Uw arts heeft met u besproken welke therapie voor u van toepassing is. De behandeling met UVB gebeurt meestal 3 keer per week, de behandeling met PUVA meestal 2 keer per week.

Tot een uur voor elke belichting mag u de huid niet meer invetten. Gebruikt u Daivonex zalf/crème? Dan mag u die zalf de dag van de lichttherapie vóór de behandeling niet aanbrengen. Dat mag wel na de belichting.

Voor het succes van de lichttherapie is het van belang dat u de gemaakte afspraken volgt. Wanneer u een afspraak overslaat, heeft de therapie aanzienlijk minder effect.

Instructie PUVA

Ondergaat u een PUVA-therapie? Dan zijn de volgende voorzorgsmaatregelen van belang. Bij deze therapie krijgt u medicatie voorgeschreven. Deze medicijnen neemt u vóór elke afspraak op de polikliniek volgens voorschrift in. Deze medicatie maakt de huid gevoeliger voor licht. Dat geldt ook uw ogen.

Daarom moet u vanaf het moment van inname van de tabletten tot en met zonsondergang een zonnebril dragen ter bescherming van uw ogen. Het UVA-licht dringt ook door het vensterglas heen. Beschermt u daarom uw ogen en huid tegen licht als u achter een raam zit(ook in de auto!). Niet alleen het zonlicht, maar ook het daglicht bevat UVA-straling. Zorgt ervoor dat u zich buiten ook beschermt tegen UVA als de zon niet schijnt.

Op de belichtingsdagen mag u geen citroenen, vijgen, peterselie, wortelen, mosterd en selderie eten. Deze producten kunnen een reactie op de medicatie geven. Op de dagen van de belichting mag u geen alcohol drinken. Tijdens en tot 3 maanden na de behandeling mag u niet zwanger worden of kinderen verwekken.

Behandeling

Op de dag van een behandeling meldt u zich bij de balie van polikliniek Dermatologie. De lichttherapie vindt plaats in een cabine. Bij beide typen lichttherapie zal de polikliniekmedewerker bij elke behandeling de belichtingstijd langzaamaan opbouwen. Vrouwen dragen geen kleding tijdens de behandeling.

Wanneer er geen huidafwijkingen aan de genitaliën zijn, kunnen mannen een tangaslip dragen. Het is wel belangrijk bij elke behandeling hetzelfde model tangaslip te dragen. Tijdens elke behandeling neemt u dezelfde houding aan in de cabine. U staat rechtop en met uw handen houdt u zich vast aan stangen vast. Dan kan de belichting uw hele lichaam bereiken. Tijdens de belichting draagt u het beschermbrilletje dat u heeft ontvangen van een medewerker van onze polikliniek.

Leefregels

Door de belichting droogt de huid wat uit. U krijgt van de dermatoloog een recept voor een neutrale, vette zalf. Met deze zalf kunt u de huid na elke belichting invetten. Zo voorkomt u dat uw huid uitdroogt. Tijdens de periode waarin u de lichttherapie ondergaat, kunt u niet zonnebaden en u mag niet gebruikmaken van een zonnebank. Na elke behandeling moet u zich beschermen tegen de zon. Door de belichting kan jeuk en roodheid van de huid ontstaan. Als dit bij u het geval is, meldt u dit dan aan de polikliniekmedewerker.

Nazorg

U heeft regelmatig controleafspraken bij uw dermatoloog.