Spermaonderzoek na sterilisatie

Delen via , of LinkedIn of Mail.

Wat is het?

Onderzoek van het sperma op aanwezigheid van zaadcellen drie maanden na een sterilisatie. U vangt het sperma op in een steriel potje. De uitslag krijgt u van uw huisarts.

Onze kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg met gemiddeld een 8,4

Wachttijd

Voorbereiding

U heeft een sterilisatie (vasectomie) ondergaan. Na de ingreep is het noodzakelijk een sperma(zaad)onderzoek te laten doen om te controleren of uw sperma inderdaad geen zaadcellen meer bevat. U kunt ongeveer drie maanden ná de ingreep een spermamonster inleveren. In deze drie maanden moet u minstens 24 zaadlozingen hebben gehad. U heeft een speciaal potje meegekregen om het spermamonster in te doen. Laat dit potje gesloten totdat u het gebruikt.

Let op

Tot het moment waarop de uitslag van het zaadonderzoek bekend is, moet u anticonceptiemaatregelen treffen als u gemeenschap heeft. Er kunnen na de sterilisatie namelijk nog enkele levende zaadcellen vrijkomen bij de zaadlozing. Deze zijn niet afkomstig uit de teelballen maar uit andere delen van de geslachtsorganen.

Onderzoek

Het produceren van spermavocht voor het zaadonderzoek moet op dinsdag- of donderdagochtend gebeuren. Het sperma moet rechtstreeks in het potje worden opgevangen. Sluit het potje vervolgens goed af. Het spermamonster moet binnen 1 uur na de zaadlozing op dinsdag- of donderdagochtend tussen 8.30 en 9.00 uur worden afgegeven bij het Bloedafnamelaboratorium in het ziekenhuis (route 0.1).

Uitslag

De chirurg stuurt de uitslag van het spermaonderzoek naar uw huisarts.

Controle

Soms moet het onderzoek worden herhaald. U krijgt hiervan dan bericht. Voor het herhaalonderzoek kunt u een nieuw steriel potje halen bij het Bloedafnamelaboratorium in het ziekenhuis (route 0.1).