Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Veenstra, Renzo Arts Maag Darm Leverziekten
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Zelfhulp ontlastingverlies

Ontlastingverlies

Ontlastingverlies of ontlastingsincontinentie is het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting. Incontinentie van ontlasting komt vrij veel voor. Sommige mensen verliezen een klein beetje ontlasting tijdens het wandelen of sporten. Anderen krijgen soms zo’n plotselinge aandrang dat ze te laat bij de wc zijn.

Ontlastingsincontinentie is voor veel mensen een taboe. Gelukkig zijn er vaak behandelmogelijkheden. Eenvoudige maatregelen leiden vaak al tot een grote verbetering. Hieronder noemen we er drie.

Over ontlastingverlies

Veel patiënten zijn incontinent doordat de ontlasting te dun is (brijig tot waterdunne ontlasting). Het is belangrijk om eerst achter de oorzaak van de diarree te komen. Daarom adviseren we om bij diarree altijd eerst te overleggen met de huisarts. Ook als de incontinentie nog maar enkele maanden bestaat is het belangrijk om eerst met de huisarts te overleggen of een darmziekte uitgesloten moet  worden.

Er zijn een vijftal mechanismen die samen zorgen voor het wel of niet ontstaan van ontlastingverlies, wat zijn veel voorkomende klachten en symptomen en welke behandelingsmethoden zijn er? Op de ontlastingsincontentie pagina van de Maag Lever Darm Stichting vindt u meer informatie.

Drie zelfhulp mogelijkheden

Bij langdurige klachten zonder diarree is een bezoek aan de huisarts niet noodzakelijk. Hieronder ziet u drie behandelmogelijkheden waar u zelf mee aan de slag kunt. Kies er één en probeer het minstens twee weken. Houd tijdens die testperiode een dagboekje bij. Het helpt bij het (eventueel met uw huisarts) achteraf beoordelen van die methode. Werkt een methode niet, probeer dan een andere.

Mochten de adviezen hieronder u onvoldoende helpen, dan adviseren we om het met uw huisarts te bespreken. Uw huisarts kan u eventueel verwijzen naar de bekkenbodemfysiotherapeut. Deze kan soms door oefeningen of adviezen uw incontinentie klachten helpen verminderen.

1. FODMAP light dieet

Dit is een eenvoudige versie van het FODMAP-dieet. Bij een deel van de mensen wordt door dit dieet de ontlasting dikker en compacter waardoor de ontlasting beter op te houden is en minder nalekt.

Hoe doe ik het?  

  • Alle tarwe (brood, pasta/macaroni, couscous) vervangen door spelt (brood, pasta/macaroni, couscous). Dit is te koop in de supermarkt en bij uw bakker. Een beetje bijmenging van tarwe is niet erg. Glutenvrij is niet nodig
  • Alle vloeibare zuivel (bv melk, yoghurt, karnemelk, kwark, activia, drinkvoeding e.d.)  vervangen door lactose arme zuivel. Dit is te koop in de supermarkt.
  • Als dit dieet u goed helpt dan kunt u proberen om weer normale zuivel te gebruiken (en door te gaan met spelt) zodat het dieet eenvoudiger wordt

2. Loperamide capsule (2 mg)

Dit kunt u kopen bij de supermarkt of drogist. De werking start ongeveer 0,5 - 1 uur na inname en de werking houdt meestal 4-8 uur aan. Loperamide vertraagt de darm en verhoogt de druk in de kringspier van de anus. Bij sommige mensen blijft de ontlasting 1 of soms zelfs meerdere dagen uit na inname van 1 loperamide. Anderen hebben meerdere capsules op een dag nodig.

Hoe doe ik het?  

  • Probeer altijd eerst eenmalig 1 capsule uit om te kijken hoe uw darm erop reageert.
  • U kunt bijvoorbeeld elke ochtend (of avond, als u ’s nachts last heeft) 1 loperamide innemen. Als u de dag na inname geen ontlasting heeft dan slaat u de loperamide een dag over.
  • U kunt bijvoorbeeld een loperamide innemen 1 uur voordat u op stap gaat. Zo gaat u met meer zekerheid wandelen of op reis.
  • Als u meerdere capsules op een dag nodig heeft, overleg dan met uw huisarts.
  • Als u neiging tot verstopping heeft, overleg dan met uw huisarts.

3. Psyllium vezels

Dit is een natuurproduct dat in zakjes verkrijgbaar is via uw huisarts (op recept) of in een pot bij de drogist, supermarkt of via internet. Koop alleen psylliumvezels zonder toegevoegde suikers of inuline. Psylliumvezels kunnen ervoor zorgen dat harde ontlasting zachter wordt, dat dunne ontlasting wat indikt en dat brokkelige ontlasting compacter wordt. Psylliumvezels veroorzaken meestal weinig gasvorming. Psylliumvezels worden meestal niet vergoed.

Hoe doe ik het?  

  • begin met 1 zakje (3,4 gram) of eetlepel per dag (i.v.m. de smaak innemen met yoghurt, vla of havermout)
  • Per week opbouwen naar maximaal 3 zakjes of eetlepels per dag

Incontinentie voor winden

Dit is een vaak lastig te behandelen klacht. Het wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van (overmatige) gasvorming en een minder goed afsluitende anus. Er zijn geen goede behandelingen om de anus beter te laten afsluiten. De gasproductie kunt u verminderen door de inname van gasvormende voedingsmiddelen (FODMAP’s) te verminderen. U kunt hiervoor  het FODMAP dieet of het FODMAP light dieet proberen.

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.