Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. Niersteenvergruizer
Terug naar bovenliggende pagina

Niersteenvergruizer

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de uroloog heeft u een afspraak gemaakt voor het vergruizen van nierstenen. In deze folder kunt u lezen hoe de behandeling gaat en hoe u zich hierop voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Voorbereiding

 • De uroloog heeft u een pijnstiller voorgeschreven. Die neemt u 2 uur vóór de behandeling in. Heeft u geen medicatie gekregen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
 • U mag voor de behandeling ontbijten of lunchen, zoals u gewend bent.

Gebruikt u bloedverdunners? Dan ziet u met welke bloedverdunners u voor de behandeling moet stoppen. Ook ziet u voor hoeveel dagen of uren u moet stoppen.

Medicijn

Aantal dagen stoppen

Acetylsalicylzuur (Asasantin, Ascal, Aspirine, Carbasalaat, Calcium)

Mag nog steeds gebruikt worden.

Dipyridamol (Persantin)

Mag nog steeds gebruikt worden.

Acenocoumarol (Sintrom)

3 dagen

Clopidogrel (Plavix)

7 dagen

Fenprocoumon (Marcoumar)

5 dagen

Apixaban (Eliquis), edoxaban (lixiana), rivaroxaban (Xarelto)

48 uur*

Dabigatran (Pradaxa)

72 uur

* Bij normale nierfunctie, bij verminderde nierfunctie en in overleg met arts langer.

Vooraf regelen

 • U kunt uw partner, een familielid of een bekende meenemen naar de polikliniek Urologie. Deze persoon mag tijdens de behandeling niet bij u zijn, maar kan verder wel bij u blijven.
 • Het advies is om iets mee te nemen voor tijdens de behandeling. U kunt bijvoorbeeld een koptelefoon met uw eigen muziek of een luisterboek meenemen. Dit kan prettig zijn omdat de behandeling best lawaaiig is.
 • U zorgt het beste voor vervoer naar huis, want u kunt niet zelf aan het verkeer deelnemen.

De behandeling

Het vergruizen van uw niersteen vindt plaats op de polikliniek Urologie. U wordt opgeroepen en naar een kleedkamer gebracht. Hier kunt u zich uitkleden. Uw ondergoed houdt u aan. Daarna neemt u plaats op een kussen dat met water is gevuld en waarop een soort gelei is aangebracht. Met behulp van 2 röntgencamera’s of met een echo wordt gekeken waar de niersteen of nierstenen precies zitten.

Via het kussen krijgt uw lichaam schokgolven die de nierstenen verpulveren tot gruis. Dit gruis ziet eruit als stof, maar er kunnen ook grotere korrels bij zitten die eruitzien als zand. Dit gruis en deze korrels plast u later gewoon uit. De behandeling is niet heel pijnlijk en daarom is narcose niet nodig. Toch voelt u de schokgolven wel. Sommige mensen voelen stevige tikken, anderen voelen een zeurende pijn.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 tot 50 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u naar huis. U zorgt het beste voor vervoer naar huis, want u kunt niet zelf aan het verkeer deelnemen.

Weer naar huis

De eerste dagen na de behandeling kunt u beter geen zwaar werk doen of u veel inspannen. Verder is het belangrijk om veel te drinken en oefeningen te doen. 

Veel drinken

Het is belangrijk om na afloop van de behandeling veel te drinken (2 liter per 24 uur). Dit is zodat u het gruis van de niersteen beter kunt uitplassen. Dat kan soms pas na een paar dagen gebeuren. Meestal heeft uw plas de eerste dagen een beetje bloed. Dat komt door kleine beschadigingen aan de urinewegen en is geen reden tot ongerustheid. Het kan ook zijn dat uw plas helemaal wit is als gevolg van kalk in het gruis.

Oefeningen

Sommige stenen bevinden zich in de onderpool van de nier. Deze moeten daardoor als het ware over een drempel heen om in de urineleider terecht te komen. Hiervoor bestaan handige oefeningen. Deze oefening heet houdingsdrainage.

Zijligging
Ga op uw zij liggen die niet behandeld is, met een kussen onder uw bekken. Klop op de behandelde zij. Doe dit een paar minuten.

Buikligging
Hetzelfde kunt u doen in buikligging, waarbij u over de rand van een bank of bed leunt. U (of uw partner) klopt op uw rug.

Pijnstilling

Het is mogelijk dat u thuis pijn krijgt. Gebruik dan alleen pijnstillers die de uroloog heeft voorgeschreven. Gebruik geen andere pijnstillende middelen. Als de pijn heel erg is en de voorgeschreven medicijnen niet helpen, dan neemt u contact op met uw huisarts.

Controle

Na een paar weken komt u voor controle bij de uroloog. De afspraak hiervoor maakt u op de dag van de behandeling. Meestal wordt met een echo-onderzoek gekeken of de behandeling is geslaagd. Soms is een buikoverzichtsfoto nodig. Voor deze onderzoeken zijn geen voorbereidingen nodig.

Blijkt dat de steen niet of maar een beetje is vergruisd? Dan wordt een nieuwe afspraak voor een behandeling met de niersteenvergruizer gemaakt. Dat spreekt u samen met uw uroloog af.

Opname of extra behandeling

Soms is er een dringende reden om u meteen te behandelen, bijvoorbeeld bij erge pijn. Daarvoor kan een opname nodig zijn. Ook is soms een extra behandeling nodig. Mocht dat voor u gelden, dan bespreekt de uroloog dit met u.

Versie: 619136 06-2023 Niersteenvergruizer

Specialisme: Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.